Χρειάζεται προσοχή…
Η νέα έκρηξη κρουσμάτων του κορωνοϊού προκαλεί μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας και μαζί του καλπάζει και η νέα παραλλαγή JN.1, που αποτελεί πλέον το κυρίαρχο στέλεχος στις ΗΠΑ και πάει να κάνει το ίδιο και σε Αγγλία, Γαλλία.
Το νέο αυτό στέλεχος έχει εμφανιστεί ήδη και στην Ελλάδα και η επιστημονική κοινότητα στρέφει το βλέμμα της στα νέα συμπτώματα που φέρνει μαζί της αυτή η νέα παραλλαγή.
Σύμφωνα με το CDC στην συμπτωματολογία της νέας παραλλαγής έχουν αναφερθεί: βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι, πυρετός, απώλεια γεύσης και όσφρησης, καταρροή ή ρινικό μπούκωμα, κόπωση, εγκεφαλική θόλωση «brain fog», δύσπνοια και ελαφρά γαστρεντερικά συμπτώματα (στομαχικές διαταραχές, ελαφρά διάρροια).
Τα περισσότερα συμπτώματα έχουν αναφερθεί σε άτομα με Covid από το 2020, ωστόσο υπάρχουν και ορισμένες νέες προσθήκες στην λίστα, όπως άγχος και προβλήματα ύπνου, ενώ η απώλεια γεύσης και όσφρησης, που κάποτε θεωρούνταν ως βασικό απότοκο του Covid, πλέον αναφέρεται ως σύμπτωμα μόνο στο 2%-3% των ατόμων που έχουν νοσήσει σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες στο Ηνωμένο Βασίλειο!
Τι είναι το «brain fog» που ανησυχεί τους επιστήμονες
Λέγεται εγκεφαλική θόλωση ή εγκεφαλική ομίχλη και μέχρι τώρα στα ιατρικά ιστορικά σχετιζόταν με γνωστική δυσλειτουργία.
Πλέον, το «brain fog» συναντάται όλο και πιο συχνά σε άτομα με την νέα παραλλαγή του Covid και σχετίζεται με μία σειρά συμπτωμάτων που επηρεάζουν την εγκεφαλική λειτουργία και τα οποία μπορεί να είναι τα εξής:
- Προβλήματα μνήμης
- Μειωμένη συγκέντρωση
- Αδυναμία εστίασης
- Έντονη υπνηλία ή σύγχυση
- Μειωμένη πνευματική οξύτητα
Θα πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι η εγκεφαλική θόλωση δεν μπορεί να προκληθεί μόνο από τον κορονοϊό, αλλά και από μία σειρά άλλων παραγόντων, όπως η αναιμία, η κατάθλιψη, ο διαβήτης, η ημικρανία, ο υποθυρεοειδισμός, οι αυτοάνοσες ασθένειες, όπως η αρθρίτιδα, αλλά και οι ιογενείς λοιμώξεις.
Επίσης μπορεί να αποτελέσει ακόλουθο του στρες, της κόπωσης, της έλλειψης ποιοτικού ύπνου, της έλλειψης βιταμίνης Β12, αλλά και της κακής διατροφής.
Πως αντιμετωπίζεται η εγκεφαλική κόπωση
Το πρώτο που πρέπει να κάνει κάποιος που αντιμετωπίζει εγκεφαλική κόπωση ή brain fog είναι να βρει την γενεσιουργό αιτία. Διαφορετική είναι η θεραπεία αν προκαλείται από αναιμία, διαβήτη, υποθυρεοειδισμός ή αν είναι κατάλοιπο σωματικής κούρασης ή κακής διατροφής.
Μερικές κοινές πρακτικές για την αντιμετώπιση είναι και οι εξής:
– Βραδινός ύπνος διάρκειας τουλάχιστον 8 ωρών.
– Διαχείριση του άγχος
– Λιγότερη ώρα μπροστά από οθόνες.
– Αποφυγή αλκοόλ και καφεΐνης
– Καλύτερη διατροφή με αύξηση πρωτεϊνών, λαχανικών και καλών λιπαρών.
– Γυμναστική
Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες
Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες δεν προκύπτει από κάπου ότι η νέα παραλλαγή είναι πιο επιθετική από κάποιες προηγούμενες, ενώ τα υπάρχοντα εμβόλια και οι υπάρχουσες θεραπείες λειτουργούν αποτελεσματικά σε αυτή την νέα υπo-παραλλαγή. Ωστόσο, ο CDC εξακολουθεί να δίνει τις ίδιες οδηγίες πρόληψης, που σχετίζονται με την αυξημένη προσοχή σε εσωτερικούς χώρους, την χρήση μάσκας και την απομόνωση σε περίπτωση που είστε θετικοί στον Covid.