
Τι πρέπει να κάνουμε;
Τα φρούτα θεωρούνται βασικό «όπλο» για την υγεία μας, ωστόσο δεν είναι όλα εξίσου ωφέλιμα για το πεπτικό σύστημα.
O γαστρεντερολόγος του Χάρβαρντ, Δρ Saurabh Sethi, αποκαλύπτει ποια φρούτα ενισχύουν την υγεία του εντέρου και ποιο είναι εκείνο που αν το καταναλώσουμε σε λάθος μορφή μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
Το λάθος με τις μπανάνες
Σύμφωνα με τον ειδικό, οι υπερώριμες μπανάνες είναι η χειρότερη επιλογή για το έντερο. Καθώς ωριμάζουν, χάνουν φυτικές ίνες και ανθεκτικό άμυλο, ουσίες που δρουν ως πρεβιοτικά και τροφοδοτούν τα «καλά» βακτήρια.
Αντίθετα, η περιεκτικότητα σε σάκχαρα αυξάνεται, ανεβάζοντας απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Γι’ αυτό, ο γαστρεντερολόγος παραδέχεται ότι αποφεύγει πάντοτε να τις καταναλώνει σε αυτή τη μορφή.
Οι ελαφρώς άγουρες μπανάνες βρίσκονται σε εντελώς διαφορετική κατηγορία. Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και ανθεκτικό άμυλο, συμβάλλοντας στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 αλλά και του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Τα φρούτα που «θωρακίζουν» την υγεία
Στην κορυφή της λίστας του Χάρβαρντ βρίσκονται τα μύρτιλα, χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, που προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες. Ακολουθεί το ρόδι, πλούσιο σε πολυφαινόλες που μειώνουν τις φλεγμονές, και τα ακτινίδια, γνωστά για τις διαλυτές φυτικές τους ίνες που καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα.
Στη μέση της κατάταξης βρίσκονται τα μήλα, τα αχλάδια και τα πεπόνια, ενώ χαμηλότερα συναντώνται τα σταφύλια και τα πορτοκάλια. Αν και περιέχουν βιταμίνες, θεωρούνται λιγότερο ευεργετικά σε σύγκριση με άλλα φρούτα. Μάλιστα, σε μελέτες η υπερβολική κατανάλωση εσπεριδοειδών έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος λόγω των φωτοευαισθητοποιών συστατικών τους.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.