Τα 2 συμπτώματα της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού που σαρώνει την Ελλάδα

sumptomata-koronoios

Ο ιός δεν έφυγε ποτέ, απλώς άλλαξε πρόσωπο

Ο κορωνοϊός επιστρέφει, και μάλιστα σε… θερινή έκδοση. Παρότι τα βαριά περιστατικά έχουν μειωθεί σημαντικά, μια νέα παραλλαγή του ιού φαίνεται πως εξαπλώνεται ραγδαία στην Ελλάδα, προκαλώντας προβληματισμό στους ειδικούς και ταλαιπωρία στους πολίτες που βλέπουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές να ανατρέπονται.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η παρούσα έξαρση δεν συνοδεύεται από σοβαρές νοσηλείες, αλλά η μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής είναι ιδιαίτερα υψηλή. Κοινός παρονομαστής στα κρούσματα είναι δύο βασικά συμπτώματα: έντονος πονόλαιμος και υψηλός πυρετός, τα οποία εμφανίζονται ξαφνικά, επηρεάζοντας ακόμη και υγιή άτομα.

Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, προσβλήθηκε από τον ιό, παρουσιάζοντας υψηλό πυρετό, επιβεβαιώνοντας έτσι την παρουσία της νέας παραλλαγής ακόμη και σε κυβερνητικά πρόσωπα.

«Μικρή έξαρση, μεγάλη διασπορά»

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, περιγράφει στο iatropedia.gr την παρούσα φάση ως μια «μικρή έξαρση», η οποία σχετίζεται με την αυξημένη καλοκαιρινή κινητικότητα και τις επαφές σε τουριστικά και εργασιακά περιβάλλοντα.

«Δεν πρόκειται για περιστατικά που καταλήγουν σε νοσοκομεία, αλλά παρατηρούνται συρροές κρουσμάτων, κυρίως σε ομάδες και χώρους με αυξημένο συγχρωτισμό», σημειώνει ο καθηγητής.

Μέχρι στιγμής, στα νοσοκομεία -τουλάχιστον στην Κρήτη-  δεν έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση των νοσηλειών λόγω COVID-19. Υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις γρίπης Α και Β, αλλά όχι εισαγωγές με βαριά αναπνευστικά συμπτώματα από κορωνοϊό.

Η νέα παραλλαγή: Ήρθε με τις βαλίτσες των τουριστών;

Η πιθανότητα η νέα παραλλαγή -πιθανόν η ΝΒ.1.8.1 ή αλλιώς nimbus- να έχει ήδη εισέλθει στη χώρα μέσω των τουριστικών ροών, θεωρείται σχεδόν βεβαία. Αν και ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά, ο καθηγητής Τζανάκης εκτιμά πως «είναι αυτή που κυκλοφορεί και προκαλεί την αύξηση των κρουσμάτων».

Τα κυριότερα συμπτώματα της νέας παραλλαγής είναι:

  • Ισχυρός πονόλαιμος
  • Υψηλός πυρετός
  • Αίσθημα κόπωσης / εξάντλησης
  • Ήπια ρινική συμφόρηση

Το θετικό είναι ότι δεν προκαλεί σοβαρή νόσο του κατώτερου αναπνευστικού, κάτι που περιορίζει τον κίνδυνο για νοσηλείες σε ΜΕΘ, εκτός και αν πρόκειται για ευπαθείς ομάδες με άλλα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Τι να προσέξουμε αυτό το καλοκαίρι

Η ανεμελιά του θέρους και οι υψηλές θερμοκρασίες δεν σημαίνουν ότι ο ιός κάνει διακοπές. Οι ειδικοί συστήνουν προσοχή, ειδικά στους συμπτωματικούς ασθενείς που ενδέχεται να διασπείρουν τον ιό χωρίς να το καταλάβουν.

Οι συστάσεις των ειδικών περιλαμβάνουν:

  • Αν έχετε πυρετό ή πονόλαιμο, μείνετε σπίτι 2–3 ημέρες
  • Αποφύγετε συγχρωτισμό όσο είστε συμπτωματικοί
  • Χρησιμοποιήστε μάσκα σε μέσα μεταφοράς ή κλειστούς χώρους αν αισθάνεστε άρρωστοι
  • Πλύνετε καλά τα χέρια σας
  • Κάντε τεστ πριν επισκεφθείτε ευπαθή άτομα

«Ελπίζουμε να είναι μια ήπια καλοκαιρινή διαταραχή που δεν θα ταλαιπωρήσει πολύ τον πληθυσμό», καταλήγει ο καθηγητής Τζανάκης.

Τελευταίες Ειδήσεις