9/10 δεν το γνωρίζουν: Εσύ ξέρεις τι δείχνει για την υγεία σου το πολύ γρήγορο μούλιασμα των δαχτύλων σου στη θάλασσα;

9/10 δεν το γνωρίζουν: Εσύ ξέρεις τι δείχνει για την υγεία σου το πολύ γρήγορο μούλιασμα των δαχτύλων σου στη θάλασσα;

Όλοι το έχουμε πάθει

Όλοι έχουμε βρεθεί στη θάλασσα και έχουμε… ξεχαστεί με αποτέλεσμα να μουλιάσουν τα δάχτυλα στα χέρια και τα πόδια. Τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας;

Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν είχαν απαντήσει στο γιατί τα χέρια και τα πόδια όταν βυθίζονται στο νερό μουλιάζουν. Πρόκειται για μια λειτουργία – μυστήριο του οργανισμού αφού δεν γνωρίζουν σε τι χρησιμεύει.

Υπολογίζεται πως χρειάζονται περί τα 3,5 λεπτά σε ζεστό νερό 40 βαθμών Κελσίου για να μουλιάσουν τα δάχτυλα και 30 λεπτά για να γίνει το μέγιστο ζάρωμα στα χέρια και τα πόδια.

Η όσμωση

Το μούλιασμα στα δάχτυλα θεωρείται μια παθητική απόκριση του οργανισμού, καθώς τα ανώτερα στρώματα του δέρματος διογκώνονται και το νερό γεμίζει τα κύτταρα, μέσω μιας διαδικασίας που είναι γνωστή ως όσμωση.

Δηλαδή τα μόρια του νερού κινούνται σε μια μεμβράνη για να εξισορροπήσουν τη συγκέντρωση των διαλυμάτων και στις δύο πλευρές.

Το νεύρο

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν μια διαφορετική θεωρία και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το μούλιασμα στα δάχτυλα μπορεί να οφείλεται στο μέσο άκρο, ένα από τα κύρια νεύρα στο ανθρώπινο χέρι, το οποίο βοηθά στον έλεγχο της εφίδρωσης και της στένωσης των αιμοφόρων αγγείων.

Για την επιβίωση

Με βάση έρευνες που έχουν γίνει, έχει διαπιστωθεί ότι όσα άτομα έχουν βρεγμένα χέρια, μπορούν να σηκώσουν βρεγμένα αντικείμενα με την μισή δύναμη, από όση θα χρειάζονταν σε περίπτωση που τα χέρια τους ήταν στεγνά.

Έτσι, θεωρούν ότι το ζάρωμα στα άκρα όταν εκείνα βυθίζονται στο νερό, είναι μια φυσική αντίδραση του οργανισμού, η οποία γίνεται για τρόπο επιβίωσης, καθώς φέρεται να στέλνεται σήμα στον εγκέφαλο, ότι πρέπει να βρει ένα τρόπο για να προσαρμοστεί στις «νέες συνθήκες».

Τι δείχνει για την υγεία

Αρκετοί επιστήμονες θεωρούν πως το ζάρωμα των δαχτύλων θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών. Παραδείγματος χάριν, μερικοί επιστήμονες θεωρούν ότι τα άκρα ατόμων με διαβήτη συνήθως ζαρώνουν πιο αργά, στοιχείο που θα μπορούσε να χτυπήσει καμπανάκι για να γίνει σχετική επίσκεψη στον γιατρό. Άρα, αν ζαρώνουν γρήγορα τα δάχτυλά σας στη θάλασσα, είστε υγιέστατοι και σίγουρα δεν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με το ζάχαρο. Στο αντίποδα, αν τα δάχτυλά σας αργούν να ζαρώσουν καλό θα ήταν να κάνετε ένα τσεκ απ για τον διαβήτη.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.