Τεστ ισορροπίας: Τι μαρτυρά για την υγεία σας αν δεν μπορείτε να σταθείτε στο ένα πόδι για 10 δεύτερα

Τεστ ισορροπίας: Τι μαρτυρά για την υγεία σας αν δεν μπορείτε να σταθείτε στο ένα πόδι για 10 δεύτερα

Για κάντε ένα τσεκ...

Η πρόληψη, οι εξετάσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα, η σωστή διατροφή και η άσκηση είναι- κατά γενική παραδοχή- πολύ σημαντικοί παράγοντες στο «δρόμο» για τη μακροζωία και κανείς δε θα έπρεπε να παραμελεί κανένα από τα τέσσερα.

Φυσικά, υπάρχουν μια σειρά από πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος μόνο του για να διαπιστώσει σε τι κατάσταση βρίσκεται και αν λένε κάτι τα… αποτελέσματα αυτών των τεστ για την υγεία του εκάστοτε ατόμου.

Φυσικά, αυτό δε σημαίνει πως μπορεί κάποιος να «υποκαθιστά» τις πραγματικές εξετάσεις με τεστ που κάνει μόνος του, όμως οι ενδείξεις είναι εκεί. 

Σ’ αυτό το πλαίσιο, κυκλοφόρησε προσφάτως μία έρευνα που μαρτυρά κάποια πράγματα για την υγεία κανενός, αναφοικά με το αν μπορεί να σταθεί στο ένα πόδι για δέκα δευτερόλεπτα χωρίς να πέσει.

Πιο συγκεκριμένα, η ανικανότητα ενός ανθρώπου μέσης ή τρίτης ηλικίας να σταθεί στο ένα πόδι για δέκα δευτερόλεπτα συνδέεται με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με μία νέα βραζιλιάνικη επιστημονική έρευνα, την πρώτη που κάνει αυτήν τη συσχέτιση.

Η μελέτη δείχνει ότι αυτό το απλό και ασφαλές τεστ ισορροπίας θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στις εξετάσεις ρουτίνας των ηλικιωμένων. Αντίθετα με την αεροβική φυσική κατάσταση και τη μυική δύναμη και ευκαμψία, η ισορροπία τείνει να διατηρείται αρκετά καλά μέχρι την έκτη δεκαετία της ζωής, οπότε αρχίζει στη συνέχεια να φθίνει σχετικά γρήγορα.

Έως τώρα τα τεστ ισορροπίας δεν χρησιμοποιούνται συχνά στα άτομα μέσης ηλικίας, όμως η έρευνα αυτή έδειξε πολλά…

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.