
Αν ο Τραμπ βάλει το χέρι του στο Κυπριακό, τα πράγματα για την Αθήνα μπαίνουν σε πολύ επικίνδυνα νερά
Η νέα πρωτοβουλία για τη Διάσκεψη της ΝΑ Μεσογείου, με ξεκάθαρη σφραγίδα της Ουάσιγκτον, προκαλεί ήδη έντονη ανησυχία στην Αθήνα για το Κυπριακό.
Το γεγονός ότι πίσω από το σχέδιο φέρεται να βρίσκεται ο Ντόναλντ Τραμπ, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα πιέσεων και πολιτικών διλημμάτων για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με το dnews.gr.
Πίεση από την Ουάσιγκτον
Από την εποχή του Σχεδίου Ανάν και των έντονων παρεμβάσεων της Βικτόρια Νούλαντ το 2016, η Ελλάδα δεν είχε δεχθεί τόσο ισχυρές πιέσεις για το Κυπριακό. Τότε, ο Νίκος Κοτζιάς είχε αντισταθεί μετωπικά στις απαιτήσεις των ΗΠΑ. Σήμερα, όμως, τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά: η Ουάσιγκτον, υπό την επιρροή του Τραμπ, δείχνει αποφασισμένη να επιβάλει μια συνολική διευθέτηση στην Ανατολική Μεσόγειο και η Αθήνα δύσκολα θα μπορέσει να μείνει εκτός.
Το δίλημμα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πει «όχι» σε μια λύση που θα έχει τη σφραγίδα του Ντόναλντ Τραμπ; Οι περισσότεροι αναλυτές απαντούν: «πολύ δύσκολα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου είχε αναλάβει την πρωτοβουλία της διάσκεψης γνωρίζοντας ότι αργά ή γρήγορα η ίδια η Ουάσιγκτον θα πάρει τα ηνία. Έτσι, επιχείρησε να προλάβει τις εξελίξεις, ελπίζοντας ότι θα αποφύγει ένα ακόμα πιο δυσμενές σενάριο.
Ωστόσο, η στενή σχέση Τραμπ – Ερντογάν απειλεί να φέρει την ελληνική πλευρά σε διπλωματικό αδιέξοδο.
Το μεγάλο στοίχημα
Η επόμενη φάση του Κυπριακού ενδέχεται να εξελιχθεί σε μεγάλο τεστ αντοχής για την κυβέρνηση. Αν η Ουάσιγκτον προχωρήσει αποφασιστικά υπό τον Τραμπ, η Αθήνα θα βρεθεί ανάμεσα σε δύο φωτιές: από τη μία, η ανάγκη διατήρησης της στρατηγικής σχέσης με τις ΗΠΑ, από την άλλη, η πίεση της κοινής γνώμης και των εσωκομματικών ισορροπιών στη δεξιά πτέρυγα.
Το μόνο βέβαιο είναι πως ο Τραμπ επιστρέφει στο διεθνές προσκήνιο με θόρυβο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα χρειαστεί εξαιρετικά λεπτούς χειρισμούς για να μην εγκλωβιστεί σε μια αμερικανοτουρκική σκακιέρα που δεν ελέγχει.
Τελευταίες Ειδήσεις
- Το αθόρυβο «τρικ» στην τροπολογία για το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη – Περνά απαρατήρητο αλλά φέρνει μεγάλες αλλαγές (vid)
- Άγνωστος Στρατιώτης: Ο Δένδιας την εντολή, η ΕΛΑΣ την εκκαθάριση – Πρόστιμα και φυλάκιση για παραβάτες προβλέπει η τροπολογία
- Βιρτζίνια Τζούφρι: Σοκάρει η «σκλάβα του σεξ» του Επστάιν: Ο βιαστής πρωθυπουργός κι ο διαστροφικός πρίγκιπας Άντριου