Νομίζαμε όλοι ότι είναι 3: Πόσες ώρες μετά το φαγητό πρέπει να περάσουν για να μπούμε στη θάλασσα

Μικρό καλοκαίρι - Στους 28 βαθμούς η θερμοκρασία

Οι «τρεις ώρες» δεν ήταν απλώς μια ιατρική οδηγία, αλλά ένα καλοκαιρινό τελετουργικό

Για πολλούς από εμάς, οι καλοκαιρινές αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας συνοδεύονται από μια χαρακτηριστική σκηνή: τα πλατσουρίσματα στα ρηχά να σταματούν απότομα και τη μαμά ή τη γιαγιά να μας φωνάζει: «Όχι ακόμα, δεν πέρασαν τρεις ώρες!»

Η ώρα περνούσε πιο αργά από ποτέ και η θάλασσα έμοιαζε με μακρινή, απαγορευμένη όαση. Την κοιτούσαμε σαν όνειρο που αργούσε να γίνει πραγματικότητα, καθηλωμένοι στην πετσέτα μετρώντας αντίστροφα μέχρι να «χωνέψουμε», για να συνεχίσουμε τα μακροβούτια μας.

Αρκετές δεκαετίες μετά, αυτή η -σχεδόν ιερή- σύσταση έχει αρχίσει να κλονίζεται. Τι ισχύει, λοιπόν, πραγματικά; Είναι απαραίτητο να περιμένουμε τρεις ώρες ή μήπως μεγαλώσαμε με έναν μύθο;

Τι συμβαίνει στο σώμα μας μετά το φαγητό;

Όταν τρώμε, το σώμα ενεργοποιεί μια πολύπλοκη διαδικασία: η πέψη. Ένα σημαντικό ποσοστό του αίματος μετακινείται στο πεπτικό σύστημα για να βοηθήσει στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, ενώ η καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα εργάζονται εντατικά για να υποστηρίξουν αυτή την κατάσταση.

Η παλαιότερη θεωρία υποστήριζε ότι, αν μπούμε στο νερό αμέσως μετά το φαγητό, το αίμα δεν επαρκεί για να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα και την πέψη και τη σωματική προσπάθεια της κολύμβησης. Αυτό, θεωρητικά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κράμπες, ζάλη ή -στη χειρότερη περίπτωση- πνιγμό.

Τι λένε όμως οι ειδικοί σήμερα;

Η σύγχρονη επιστήμη αντιμετωπίζει με επιφύλαξη τον αυστηρό «κανόνα των 3 ωρών». Οι περισσότερες μελέτες δεν εντοπίζουν ξεκάθαρη σύνδεση μεταξύ της πέψης και αυξημένου κινδύνου για ατύχημα στο νερό. Μάλιστα, πολλοί γιατροί θεωρούν πως, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η πιθανότητα εμφάνισης κράμπας μετά από ένα γεύμα είναι ελάχιστη.

Ωστόσο, δεν λείπει και η λογική: Αν το γεύμα ήταν πολύ βαρύ -π.χ. λιπαρά φαγητά, τηγανητά, μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης ή αλκοόλ- είναι πιθανό να νιώσουμε κόπωση, ναυτία ή δυσφορία στο νερό. Και σε τέτοιο περιβάλλον, η όποια αδιαθεσία μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

Πότε μπορούμε, τελικά, να μπούμε στη θάλασσα;

Δεν υπάρχει μία απάντηση που να ισχύει για όλους. Το κατά πόσο πρέπει να περιμένουμε εξαρτάται από διάφορους παράγοντες: την ποσότητα και το είδος του φαγητού, τη θερμοκρασία της θάλασσας, αλλά και το επίπεδο της σωματικής μας δραστηριότητας.

Μερικές ενδεικτικές οδηγίες:

  • Ελαφρύ γεύμα (π.χ. φρούτα, γιαούρτι, σαλάτα): Αναμονή περίπου 30 λεπτών είναι αρκετή.
  • Κανονικό γεύμα (π.χ. μακαρόνια, ψάρι, λαδερά): Συνιστάται αναμονή 1 ώρας.
  • Βαρύ γεύμα (τηγανητά, κρέας, αλκοόλ): Καλό είναι να περιμένουμε 1,5 με 2 ώρες, ειδικά αν σκοπεύουμε να κολυμπήσουμε έντονα ή να κάνουμε μακροβούτια.

Τι να προσέξετε πριν και μέσα στο νερό

Ανεξάρτητα από το γεύμα σας, καλό είναι:

  • Να μην μπαίνετε στο νερό αν νιώθετε υπνηλία ή δυσφορία.
  • Να αποφεύγετε τις απότομες βουτιές σε κρύο νερό, ιδιαίτερα μετά το φαγητό.
  • Να παραμείνετε κοντά στην ακτή αν αισθάνεστε βάρος ή έχετε καταναλώσει αλκοόλ.

Η τελική απάντηση: Ακούστε το σώμα σας

Η αναμονή τριών ωρών δεν είναι απαραίτητη για όλους ήταν περισσότερο προληπτική παρά επιστημονικά θεμελιωμένη. Το σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τα όρια του σώματός μας, να κρίνουμε βάσει του τι φάγαμε και να μην πιέζουμε τον εαυτό μας να κολυμπήσει αμέσως.

Για ξέγνοιαστες και ασφαλείς βουτιές, η ενυδάτωση, η σωστή προετοιμασία και κυρίως το μέτρο είναι οι καλύτεροι μας σύμμαχοι.

Τελευταίες Ειδήσεις