Η Δημοκρατική Συμπαράταξη υπάρχει από το… 1989
Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν μάθει και περιμένουν τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα προς τον χώρο του κέντρου και την… αποψίλωση του Κινήματος Αλλαγής (aka ΠΑΣΟΚ). Η αλήθεια είναι ότι, από την πρώτη ημέρα που ανακοινώθηκε πως θα συμπορευθούν τα κόμματα και οι κινήσεις της κεντροαριστεράς υπό τη σκέπη του Κινήματος Αλλαγής, στην Κουμουνδούρου σήμανε συναγερμός. Κι αυτό διότι μπορεί ξαφνικά ο ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα διαμαρτυρίας του 4-5% να μετατράπηκε σε κόμμα εξουσίας το 2015-19, αλλά αυτό έγινε με… δανεικούς ψηφοφόρους. Δηλαδή, παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που, απογοητευμένοι από τα μνημόνια, επέλεξαν να πειστούν από τις υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα. Όμως αυτούς τους δανεικούς ψηφοφόρους ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να τους ενσωματώσει, να ενωθεί εις σάρκα μίαν, όπως είχε κάνει ο Ανδρέας Παπανδρέου και διατήρησε τις δυνάμεις του πέριξ του 40% ακόμη και τις άσχημες εποχές των τριών χαμένων εκλογικών αναμετρήσεων το 1989 (Ιούνιος, Νοέμβριος) και το 1990 (Απρίλιος).
Ο νέος τίτλος που επινοήθηκε, «ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία», στις Ευρωεκλογές και στις εκλογές, δεν είναι τίποτε άλλο από μία ακόμη… αντιγραφή του Ανδρέα Παπανδρέου. Τον Οκτώβριο του ‘89, το ΠΑΣΟΚ ήταν στριμωγμένο στη γωνία: η Βουλή είχε παραπέμψει ακόμη και τον Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά, ενώ ήταν βέβαιο ότι και στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1989 θα έχανε πανηγυρικά. Σε σύσκεψη στο Καστρί στις 5 Οκτωβρίου, για την ημερήσια διάταξη της οποίας δεν είχε διαρρεύσει το παραμικρό, ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοινώνει στους μετέχοντες (Μανόλη Γλέζο, Γεράσιμο Αρσένη, Γεώργιο Αλέξανδρο Μαγκάκη, Ιωάννη Μπούτο, Κώστα Λαλιώτη, Άκη Τσοχατζόπουλο, Ιωάννη Χαραλαμπόπουλο, Απόστολο Κακλαμάνη και Αντώνη Λιβάνη) την ίδρυση της «Δημοκρατική Συμπαράταξης», με την οποία το ΠΑΣΟΚ θα κατέβαινε στις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου 1989.
Στο συγκεκριμένο σχήμα, προσκλήθηκε και εντάχθηκε και ο Αντώνης Μπριλάκης, που είχε διαφωνήσει με την πολιτική της ηγεσίας τού τότε ενιαίου Συνασπισμού (συγκυβέρνηση ΚΚΕ – ΕΑΡ με τη ΝΔ, παραπομπή των Παπανδρέου, Τσοβόλα, Κουτσόγιωργα και Πέτσου στο Ειδικό Δικαστήριο) και είχε αποχωρήσει από την ΕΑΡ. Το όλο εγχείρημα, που ο ίδιος Μπριλάκης το αποκαλούσε «Ευρωαριστερά, με κορμό το ΠΑΣΟΚ και εγγυητή τις δυνάμεις της ανανεωτικής αριστεράς», είχε τότε πλασαριστεί ως «η μόνη δυνατότητα για μια προοδευτική κυβερνητική λύση». Στις εκλογές του Νοεμβρίου, ο Μπριλάκης εξελέγη βουλευτής, αλλά το ΠΑΣΟΚ ηττήθηκε, όπως και στις επόμενες εκλογές του Απριλίου του 1990.
Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη εντάχθηκε και ο ο Ιωάννης Μπούτος από τη ΝΔ. ∆εν επρόκειτο, φυσικά, για κάποιο τυχαίο πρόσωπο, αλλά για υπουργό των παλαιότερων κυβερνήσεων της Νέας ∆ηµοκρατίας, υποψήφιο αρχηγό του κόµµατος και χαρακτηριστικό εκφραστή της λεγόµενης «Κεντροδεξιάς». Ενα σηµαντικό στέλεχος, δηλαδή, της «γαλάζιας» παράταξης, που όµως είχε τεθεί εκτός Νέας ∆ηµοκρατίας πέντε χρόνια νωρίτερα: το 1984. Αιτία η αντιπαλότητά του µε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, εναντίον του οποίου διεκδίκησε την ηγεσία µε την αποχώρηση από την αρχηγία του Ευάγγελου Αβέρωφ. Έχοντας χάσει τα στοιχεία του ριζοσπαστισμού της πρώτης επταετίας (1974-1981) το 1993 ο Παπανδρέου έκανε παράλληλα και μια ευρωπαϊκή στροφή που οδηγούσε τη χώρα κατευθείαν στην αγκαλιά της ΟΝΕ. Δεν μπορεί να αποκλειστεί πως με αυτό το σκεπτικό ο Αλέξη Τσίπρας ψάχνει να βρει τον τρόπο να πετύχει την ανασυγκρότηση του μεσαίου χώρου, μέσω της Προοδευτικής Συμμαχίας αρχικά, αλλά και της επανίδρυσης του κόμματος που προωθεί.
Σήμερα «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία», το 1989 «ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη», αλλά η ιδέα πίσω από τις ταμπέλες κοινή. Η δημιουργία εντυπώσεων για «πλατιές προοδευτικές συσπειρώσεις», η διάχυση του κόστους της ήττας, η απελπισμένη προσπάθεια συσπείρωσης (και αποσυσπείρωσης του αντιπάλου…) και προσέλκυσης ψήφων.
«Δημοκρατική Συμπαράταξη» ήταν βέβαια ο εκλογικός συνασπισμός κομμάτων της Κεντροαριστεράς που συγκροτήθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015, εκλέγοντας εντέλει 19 βουλευτές.
Η ίδρυση της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης έγινε πράξη… σαν σήμερα, 5 Οκτωβρίου, έπειτα από σύσκεψη προσωπικοτήτων του ΠΑΣΟΚ στην Εκάλη, και ανακοινώθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1989. Είχε, όµως, προετοιµαστεί το προηγούµενο διάστηµα, δροµολογώντας προσχωρήσεις από τα δεξιά και τα αριστερά. Μιλώντας στην ΕΡΤ το 1990, ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε περιγράψει την πολιτική λειτουργική του εγχειρήµατος: Σηµείωσε πως «αποτελεί συνδετικό κρίκο προς τις κατευθύνσεις άλλων πολιτικών δυνάµεων, οι οποίες εντάσσονται στον χώρο της προόδου της δηµοκρατίας, της ανανέωσης και του εκσυγχρονισµού».