Η πορεία και οι ιστορικές συνεργασίες του αγαπημένου δημιουργού που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή.
Γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1956 στη Νέα Ιωνία του Βόλου. Σε ηλικία 9 ετών αγοράζει τον πρώτο του δίσκο, το Help των Beattles. Σε τρία χρόνια ανακαλύπτει το Revolver, και πάλι των Beattles.
Όπως είχε εξομολογηθεί : «Γεννήθηκα στον Βόλο. Ένα χρόνο μόνο πήγα εκεί σχολείο. Ο πατέρας μου έγινε διευθυντής της Κρατικής Συμφωνικής Ορχήστρας και ήρθαμε στην Αθήνα. Μεγάλωσα στα Πατήσια, στο Κολωνάκι και στην Πλάκα. Εκεί έζησα όλο το κόλπο, εκεί έφτιαξα και το πρώτο μου συγκρότημα τους PLG. Έζησα τότε ρέμπελη ζωή γιατί ήταν άφραγκη. Εκ των υστέρων κουραστική όμως. Μου λείπει, τη βλέπω και με νοσταλγία. Αν ξαναγινόμουν είκοσι χρονών πάλι τα ίδια θα έκανα, αλλά κάθομαι και σκέφτομαι »πως άντεχα ρε παιδί μου…»
Μετά τους »Τερμίτες», ένιωσα έξω από τα νερά μου γιατί είχα μάθει τόσα χρόνια να μοιράζομαι τα πάντα. Είχα σκεφτεί να πάω στον Βόλο και να ανοίξω ένα ωδείο. Έλεγα: »Ότι έκανες, έκανες. Ονειρευόσουν μικρός συγκροτήματα, περιοδείες, ε, δε γίνανε, έκλεισες». Και ξαφνικά σκάει το »Διδυμότειχο Μπλουζ» και έρχεται η επιτυχία στα ξεκάρφωτα».
Η πρώτη δουλειά που κάνει είναι στην αποθήκη της δισκογραφικής εταιρείας Μίνως Μάτσας και Υιός, αλλά η ασυνέπεια στο ωράριο της εταιρείας είναι η αιτία που τον διώχνουν.
Όπως είχε γράψει ο Μάκης Μάτσας στο βιβλίο του «Πίσω από τη Μαρκίζα, 40 χρόνια ελληνικής μουσικής όπως την έζησα»: «Τον θυμάμαι χαρακτηριστικά: ένας ατίθασος και απείθαρχος νεαρός, που ήταν αδύνατον να συμμορφωθεί με τους κανόνες και τα ωράρια. Σχεδόν κάθε μέρα είχε και έναν καβγά με τον διευθυντή πωλήσεων, τον Βασίλη Μιχαηλίδη», ο οποίος τον απέλυσε από τη δουλειά.
Το σχολείο το έχει σταματήσει προ πολλού, γιατί δεν τα πήγαινε καλά στα μαθήματα, αλλά και γιατί είχε τσακωθεί μ’ ένα καθηγητή του, με αποτέλεσμα να αποβληθεί από όλα τα γυμνάσια! Ακολουθούν δεκάδες δουλειές, όπως μπάρμαν, παρκαδόρος, σερβιτόρος σε καφετέρια και πολλές άλλες. Στο στρατό υπηρετεί 14 μήνες σαν προστάτης (και άλλους 5-6 μήνες φυλακή).
Τα πρώτα μουσικά βήματα
Μόλις απολύεται από το στρατό αρχίζει να τραγουδά αντάρτικα τραγούδια με τον Πάνο Τζαβέλα στη ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ. Η εποχή που τα αντάρτικα ήταν της μόδας έχει περάσει, όμως είναι μια αρχή. Έχει φτάσει 20 χρονών και γεννιέται η ιδέα των P.L.J. Το ξεκίνημα γίνεται από τον ίδιο και τον Παύλο Κικριλή. Αυτός με τη σειρά του φέρνει τον Τάκη Βασαλάκη και το συγκρότημα είναι έτοιμο!
Με την προσθήκη του Αντώνη Μιτζέλου στην κιθάρα οι P.L.J. ξεκινούν για την Γαλλία με σκοπό μια διεθνή καριέρα. Κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί τελικά, όμως το 1982 κυκλοφορεί το ARMAGEDDON από την Polygram, με παραγωγό τον Γιάννη Δουλάμη, με τον οποίο και γίνονται όλοι οι δίσκοι του συγκροτήματος. Το ARMAGEDDON είναι βασισμένο στην Παλαιά Διαθήκη και η συνθετική ιδέα έχει τη βάση της στην Αποκάλυψη του Ιωάννη.
«Διδυμότειχο Blues». Μια προσωπική ιστορία
Το 1989 λοιπόν, ξεκινά η προσωπική του σταδιοδρομία ως συνθέτης και ερμηνευτής ταυτόχρονα. Πρώτο album Ο ΜΑΓΑΠΑΣ ΚΑΙ Η ΣΑΓΑΠΩ από την MINOS-EMI, σε στίχους του Μιχάλη Μαρματάκη που έγραφε στίχους και για τους Τερμίτες. Το 1991 παρουσίασε στην εταιρεία Minos το «Διδυμότειχο μπλουζ», το οποίο εμπνεύστηκε από τα χρόνια του στον στρατό. Οι στίχοι των: Γιάννη Μπαχ-Σπυρόπουλου, Αφροδίτης Μάνου, Γιάννη Προεστάκη, Σάββα Πασχαλίδη και Χάρη Καφετζόπουλου.
Οι συνεργασίες
Στη συνέχεια το 1993 κυκλοφορεί το ΡΙΞΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ. Δέκα κομμάτια, τα οχτώ σε μουσική του Λαυρέντη, σε στίχους Λίνας Δημοπούλου, Μιχάλη Γκανά, Έλενας Ζερβού, Κώστα Καρυστινού, Άκου Δασκαλόπουλου. Η Ελευθερία Αρβανιτάκη συμμετέχει στο ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στο ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΣΟΥ ‘ΧΩ ΓΙΑ ΜΕΤΑ.
Ο Λαυρέντης έχει ήδη ξεκινήσει κοινές καλλιτεχνικές εμφανίσεις με τον Διονύση Τσακνή, οι οποίες και αποτυπώνονται δισκογραφικά στο album Η ΝΥΧΤΑ ΘΑ ΤΟ ΠΕΙ, σε ζωντανή ηχογράφηση από την συναυλία στον Λυκαβηττό στις 6 Σεπτεμβρίου 1993 και από τις εμφανίσεις στις 25 και 26 Φεβρουαρίου 1994 στο ΜΕΤΡΟ. Ο Λαυρέντης και ο Διονύσης είναι πλέον ένα αχώριστο δίδυμο (έγιναν και κουμπάροι) σε κάθε live εμφάνιση τους. Το 1995 κυκλοφορεί ο δίσκος (CD πλέον) ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΠΟΥ ΚΟΥΡΑΣΕ Η ΘΕΑ.
Οι ΠΥΞ ΛΑΞ συμμετέχουν στο τραγούδι «Ένας Τούρκος στο Παρίσι». Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας είχε μιλήσει για την συνεργασία του με το συγκρότημα στη «Μηχανή του Χρόνου».
Το χειμώνα 2008-2009 πραγματοποιεί σειρά εμφανίσεων στο «Ζυγό» στην Αθήνα και στο «Φιξ» στη Θεσσαλονίκη με τον Κώστα Μακεδόνα, το Γιάννη Μηλιώκα, το Γιάννη Κούτρα, το Δημήτρη Σταρόβα, τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο και τη Ζίνα Αρβανιτίδη. Παράλληλα, πραγματοποιεί εμφανίσεις με το Νότη Μαυρουδή, την Αναστασία Μουτσάτσου και τον Παναγιώτη Μάργαρη, που παίζουν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι.
Το καλοκαίρι του 2009 πραγματοποιεί συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό με το Δημήτρη Σταρόβα, τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο και τη Ζίνα Αρβανιτίδη. Το χειμώνα 2009-2010 πραγματοποιεί σειρά εμφανίσεων στη μουσική σκηνή «Μύλος» της Θεσσαλονίκης καθώς και στο «Ζυγό» στην Αθήνα, με το Γιάννη Κότσιρα, την Αφροδίτη Μάνου και τα Κίτρινα Ποδήλατα. H επιτυχία αυτής της παράστασης είχε ως συνέπεια και την καλοκαιρινή περιοδεία 2010 του εν λόγω μουσικού σχήματος ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό.Τελευταία του προσωπική δουλειά είναι το CD «Στο αφιερώνω», ενώ συμμετείχε και στο δίσκο «Χρειάζεται ένα θαύμα εδώ», που ουσιαστικά αποτελεί το πρόγραμμα των Μαχαιρίτσα, Τσακνή και Πλιάτσικα στο Σταυρό του Νότου.
ΠΗΓΗ: mixanitouxronou.gr