Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Ανησυχία έχουν προκαλέσει τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού HMPV (μεταπνευμονοϊού) στην Ελλάδα, τα οποία καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη.
Πρώτο κρούσμα ένας 71χρονος, η κόρη του οποίου στις γιορτές ταξίδεψε στην Κίνα για διακοπές και λίγες ημέρες μετά την επιστροφή, ο πατέρας της εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα. Η σύζυγος του 71χρονου, ήταν το δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Τι είναι όμως αυτός ο ιός, ποια τα συμπτώματά του και πόσο «νέος» θεωρείται;
Ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός (HMPV) είναι ένας αναπνευστικός ιός που προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κρυολογήματος ή της γρίπης.
Συχνά περιορίζεται σε ήπιες λοιμώξεις, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες επιπλοκές, όπως βρογχίτιδα ή πνευμονία, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, τα μικρά παιδιά και τους ανοσοκατεσταλμένους.
Η νόσος ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) και εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2001 στην Ολλανδία.
Οι επιδημίες του είναι πιο έντονες κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Δεν κατατάσσεται στις υποχρεωτικά δηλωτέες ασθένειες, όπως ο Covid-19 ή η γρίπη.
Ανακοινώσεις για τον ανθρώπινο μεταπνευμονοϊό (HMPV) εξέδωσαν ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), μετά την εμφάνισή του και στην Ελλάδα.
Όπως σημειώνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, ο ανθρώπινος μεταπνευμοϊός (HMPV) δεν είναι καινούργιος ιός, αλλά είναι γνωστός από το 2001, όταν και έγινε η πρώτη περιγραφή του. Επισημαίνει, δε, ότι δεν έχει άμεση σχέση με την Κίνα.
Τα συμπτώματα
«Είναι ένας ιός που συνήθως προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα. 10% έως 12% των αναπνευστικών ασθενειών στα παιδιά προκαλούνται από τον HMPV. Συχνά προκαλεί λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, αλλά μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, όπως πνευμονία, ή να επιδεινώσει προϋπάρχουσες καταστάσεις όπως εξάρσεις άσθματος και ΧΑΠ», εξηγεί η Αδαμαντία Λιαπίκου, πνευμονολόγος, MD, PHD, συντονίστρια διευθύντρια της 5ης Πνευμονολογικής Κλινικής ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», υπεύθυνη της Ομάδας Εργασίας της ΕΠΕ για τις Λοιμώξεις του Αναπνευστικού Συστήματος. «Οι λοιμώξεις από HMPV είναι πιο συχνές το χειμώνα. Τα ήπια περιστατικά ανθρώπινου μεταπνευμοϊού διαρκούν συνήθως μερικές ημέρες έως μία εβδομάδα» προσθέτει η ίδια.
Όσο για το πρώτο σύμπτωμα του μεταπνευμονοϊού, είναι ο βήχας που στη συνέχεια συνοδεύεται από πυρετό. Τα συμπτώματα:
- βήχας
- πυρετός
- καταρροή ή βουλωμένη μύτη
- πονόλαιμος
- συριγμός
- σε μερικές περιπτώσεις δύσπνοια
Μετάδοση
Ο HMPV μεταδίδεται με άμεση επαφή με κάποιον που τον έχει μέσω σταγονιδίων (πχ από βήχα) ή από το άγγιγμα πραγμάτων που έχουν μολυνθεί από τον ιό. Ο ανθρώπινος μεταπνευμοϊός είναι παρόμοιος με τον RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός). Ανήκει στο ίδιο γένος -ή επιστημονική ομάδα- με τον RSV (πνευμοϊός) και μπορεί να προκαλέσει παρόμοια συμπτώματα. Η ηλικία αιχμής για σοβαρή ασθένεια από HMPV είναι μεταξύ 6 και 12 μηνών.
Πρόληψη
Ο ΕΟΔΥ επιτηρεί συστηματικά τον hMPV σε συνδυασμό και με άλλα παθογόνα του αναπνευστικού σε ασθενείς που επισκέπτονται 15 νοσοκομεία ανά την επικράτεια. Ο ΕΟΔΥ παραμένει σε εγρήγορση για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση της εποχικής έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων.
Υπενθυμίζεται η σημασία της τήρησης των βασικών προληπτικών μέτρων και κανόνων υγιεινής για την πρόληψη μετάδοσης των αναπνευστικών λοιμώξεων:
- Παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, συστήνεται η χρήση μάσκας.
- Παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, συστήνεται η αποφυγή επαφής με άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια νοσήματα και ανοσοκατασταλμένοι.
- Συστήνεται το συχνό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο.
Η πρόληψη παραμένει το σημαντικότερο μέσο για τη μείωση της εξάπλωσης των αναπνευστικών λοιμώξεων. Τέλος, συστήνεται αναζήτηση ιατρικής συμβουλής από άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, αν τυχόν εμφανίσουν συμπτώματα.