Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το self test
Ξεκίνησε η διάθεση των self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον από δικαιούχους για να τα προμηθευτούν.
Δικαιούχοι στη δράση είναι οι πολίτες ηλικίας 50-69 ετών, οι οποίοι μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν ένα κιτ FIT σε διάστημα 4 μηνών από τη λήψη του ενημερωτικού μηνύματος, από τα συνεργαζόμενα φαρμακεία με τη χρήση του Α.Μ.Κ.Α. τους.
Αρκετά είναι τα θετικά self test τις πρώτες ημέρες, ωστόσο η Ματίνα Παγώνη ξεκαθάρισε πως θετικό τεστ δεν σημαίνει και καρκίνος του παχέος εντέρου.
Γιατί υπάρχουν τόσα θετικά τεστ;
Μέχρι σήμερα, από τα 130.000 self test τα 1.000 έχουν βγει θετικά. Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, ο πανικός είναι ουσιαστικά άνευ αιτίας αφού πολλά τεστ βγαίνουν θετικά χωρίς να σημαίνει ότι υπάρχει κακοήθεια.
«Γι’ αυτό λοιπόν έχουμε πει ότι η πρόληψη σώζει ζωές… Έχουν σωθεί πάρα πολλές γυναίκες με τη μαστογραφία και με τις προληπτικές εξετάσεις και αυτό πρέπει να το συνεχίσουμε», είπε αρχικά η κ. Παγώνη.
«Πάμε τώρα στο επόμενο θέμα για τα τεστ, που έχει γίνει ολόκληρη ιστορία. Ειλικρινά, παίρνω κι εγώ μηνύματα, τηλέφωνα, από πολύ κόσμο που γιατί βγήκαν κάποιοι θετικοί. Λοιπόν, θέλω να διευκρινίσω και να φύγει ο φόβος που υπάρχει και αυτός ο πανικός αυτές τις δύο τελευταίες μέρες μετά τα τεστ, λέγοντας ότι: το να βγει ένα τεστ θετικό δεν σημαίνει ότι έχει καρκίνο. Το διευκρινίζω. Στις περισσότερες των περιπτώσεων έχει κάτι καλοήθες, δηλαδή μία φλεγμονή, μία οποιαδήποτε άλλη αιτία που δημιούργησε και έβγαλε το τεστ θετικό, όπως οι αιμορροΐδες και λοιπά, και δεν υπάρχει πρόβλημα ανησυχίας», ανέφερε στο Attica.
Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι ένα τεστ θετικό που θα πάρει στα χέρια του «δεν σημαίνει τίποτα».
Πρόσθεσε ωστόσο ότι η επόμενη κίνηση που πρέπει να κάνει κάποιος, είναι να επικοινωνήσει με το γιατρό του, με τον προσωπικό του γιατρό ο οποίος ξέρει το ιστορικό, ξέρει την κλινική κατάσταση και μπορεί να δώσει τις κατάλληλες οδηγίες για να προχωρήσει βάσει των κλινικών συμπτωμάτων, να προχωρήσει σε μία κολονοσκόπηση.
Σύμφωνα με την κ. Παγώνη όποιος έχει θετικό τεστ δεν πρέπει να πηγαίνει κατευθείαν στο νοσοκομείο και σημείωσε ότι χρειάζονται οι οδηγίες από τον οικογενειακό γιατρό και κατόπιν αυτός θα κρίνει αν θα γίνει κολονοσκόπηση.
«Αυτό που θέλω να ξανατονίσω είναι ότι δεν σημαίνει θετικό τεστ καρκίνο, γιατί όλοι το μυαλό τους – πραγματικά και με το δίκαιο τους γιατί δεν ειπώθηκαν κάποια πράγματα που έπρεπε να ειπωθούν – ότι όταν κάνεις το τεστ τρομοκρατείσαι. Γιατί εγώ ξέρω πολύ κόσμο που τους βγήκε θετικό, που έκαναν κολονοσκόπηση και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, τους δόθηκαν οι οδηγίες και τελειώνεις, και ξέρεις μάλιστα την επόμενη φορά πότε θα κάνεις την επόμενη κολονοσκόπηση», ανέφερε η κα Παγώνη.
Όπως εξήγησε, στην ουσία με αυτά τα τεστ ανοίγει ένας φάκελος που μας «κατατοπίζει» πώς θα διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση. «Δεν θα ερμηνεύουμε τα πράγματα όπως μας συμφέρει αλλά με σύμβουλο τον οικογενειακό μας γιατρό», κατέληξε η πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ.