Ο covid-19 δεν λέει να μας αδειάσει την γωνιά, αφού μεταλλάσσεται συνεχώς…
Σε ύφεση φαίνεται πως βρίσκεται η πορεία των κρουσμάτων Covid-19 στην χώρα μας, αφού μετά από ένα «δύσκολο» καλοκαίρι, τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν μία σταδιακή υποχώρηση της θετικότητας, αλλά και των κρουσμάτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, για την εβδομάδα 2-8 Σεπτεμβρίου, 27 άτομα έχασαν την ζωή τους, ενώ είχαμε 594 εισαγωγές και 8 διασωληνώσεις.
Ο αριθμός των νέων εισαγωγών είναι αισθητά μειωμένος σε σχέση με τον μέσο όρο των τεσσάρων τελευταίων εβδομάδων (769), κάτι που δείχνει την αποκλιμάκωση που έχουμε.
Το ίδιο φαίνεται και από το ιικό φορτίο που καταγράφεται στα αστικά λύματα, με τα νούμερα να δείχνουν μάλιστα πολύ καλύτερη εικόνα σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικά διάστημα το 2023.
Νέα μετάλλαξη
Ωστόσο, μία νέα υποπαραλαγή του κωρονοϊού που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες σε Αμερική και Ευρώπη κρατά σε εγρήγορση τους ειδικούς που παραμένουν σε επιφυλακή παγκοσμίως.
Η υποπαραλλαγή XEC ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στην Γερμανία και πλέον έχει αρχίσει να εξαπλώνεται στην Ολλανδία και σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, χωρίς ωστόσο να έχει εντοπιστεί ακόμα στην χώρα μας: «Έχει ήπια συμπτώματα, διαφορετικά συγκριτικά από τις άλλες υποπαραλλαγές.
Όπως μας λέει η Γερμανία φεύγει η υποπαραλλαγή FLiRT και έρχεται η XEC η καινούρια. Οι Γερμανοί έχουν θορυβηθεί, έχει ξεκινήσει από τον Μάιο εκεί αυτή η υποπαραλλαγή. Προς τα εδώ δεν έχει έρθει ακόμα», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
Δεν έχει έρθει στην Ελλάδα
Κυρίαρχη υποπαραλλαγή στην Ελλάδα παραμένει η FLiRT, που «κλείνει τον λαιμό και κάνει πυρετό», πρόσθεσε η κυρία Παγώνη που ξεκαθάρισε πως: «παρότι υπάρχει ένας πανικός στην Γερμανία, εμείς είμαστε ψύχραιμοι και θα την αντιμετωπίσουμε».
Αυτό που δεν αλλάζει είναι οι συστάσεις στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) σε ότι αφορά την τήρηση των μέτρων πρόληψης, της έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής συμβουλής με τα πρώτα συμπτώματα, αλλά και ο περιορισμός των επαφών με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, ώστε να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο κίνδυνος.