Αυξημένη μεταδοτικότητα: Ο καθηγητής Γουργουλιάνης εξηγεί ποιους χτυπάει και πώς το τελευταίο κύμα COVID

koronoios

Τι δηλώνει ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης για το νέο κύμα κορωνοϊού

Ο κορωνοϊός παρουσιάζει αυξημένη μεταδοτικότητα εν μέσω καλοκαιριού, εξαιτίας και της κινητικότητας λόγω διακοπών.

Η μετάλλαξη Flirt κυριαρχεί στην κοινότητα και είναι ιδιαιτέρως μεταδοτική, ωστόσο η νόσηση είναι ηπιότερη για τους ασθενείς που κυρίως εκδηλώνουν ελαφριά συμπτώματα.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα τα κρούσματα και οι νοσηλείες θα αυξηθούν λόγω των μετακινήσεων.

Η κατάσταση δεν αποκλείεται να επιδεινωθεί την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο ΕΟΔΥ στην επιδημιολογική του έκθεση έχει καταγράψει μια αρκετά ανησυχητική αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα, έξι περιοχών από τις δέκα που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ).

«Έκρηξη» σε έξι πόλεις

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σε έξι πόλεις της Ελλάδας από τις 10 που ελέγχθησαν παρατηρείται αύξηση έως και 99% στο ιικό φορτίο:

  1. Πάτρα (+99%)
  2. Θεσσαλονίκη (+87%)
  3. Ξάνθη (+66%)
  4. Λάρισα (+51%)
  5. Αλεξανδρούπολη (+50%)
  6. Ηράκλειο (+36%)

Κορωνοϊός: Ποιους «χτυπάει»

Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, μίλησε για το τελευταίο κύμα κορωνοϊού.

Υπενθύμισε πως ανάλογο κύμα είχε παρατηρηθεί και στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2023.

«διανύουμε ένα ήπιο κύμα του κορωνοϊού με υψηλή μεταδοτικότητα, αλλά χαμηλή νοσηρότητα. Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν άτομα που ασθενούν για ελάχιστες μέρες, μπορεί να αισθάνονται και κάποια κόπωση, αλλά τα συμπτώματα αυτά γρήγορα υποχωρούν» είπε ο κ. Γουργουλιάνης στην Λέσχη 97,6.

Ο καθηγητής τόνισε πως η πανδημία έχει τελειώσει, καθώς ο ιός έγινε πολύ λιγότερος θανατηφόρος και μεταδοτικός. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε και κάποια κύματα.

Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε πως το συγκεκριμένο κύμα αγγίζει περισσότερο τους ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα. «Οι εισαγωγές ασθενούντων από κορωνοϊό αφορούν κυρίως ηλικιωμένους, άνω των 85-90 ετών που έχουν και άλλες νοσηρότητες. Αυτοί οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουν για λίγες μέρες στην κλινική και στη συνέχεια να λάβουν εξιτήριο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας λέγοντας πως ο κόσμος μπορεί να έχει κορωνοϊό με πολύ ελαφριά συμπτώματα και να μην πηγαίνει στη δουλειά του, αν και δεν υπάρχει τέτοια οδηγία, ούτε συμβαίνει κάτι αντίστοιχο στο εξωτερικό. Για όσους νοσούν και ειδικά αν έχουν πυρετό πάνω από 38-38,5 ισχύουν οι γενικές οδηγίες για όλες τις λοιμώξεις.

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.