Πώς εκδηλώνεται;
Στην Ελλάδα έφτασε η νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού, γνωστή ως «JN.1». Η JN.1 είναι «απόγονος» της παραλλαγής BA.2.86 του κορωνοϊού και οι ειδικοί παρακολουθούν στενά την διασπορά.
Ομάδα εμπειρογνωμόνων, που συγκλήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν απαιτείται η κυκλοφορία νέων εμβολίων για τον κορωνοϊό, ειδικά για αυτή τη παραλλαγή, αλλά αναγνώρισε τα πρώιμα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι τα υπάρχοντα σκευάσματα είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση του στελέχους.
Η διασπορά του νέου στελέχους φέρνει εκατοντάδες νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και πλέον ξεπερνούν τις 1.300 εβδομαδιαίως. Οι επιστήμονες βλέπουν αύξηση των διασωληνώσεων και των θανάτων εντός του Ιανουαρίου.
H χαλάρωση των μέτρων προστασίας από την Covid-19, σε συνδυασμό με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, την πτώση της ανοσίας και την ύπαρξη της νέας ακόμη πιο μεταδοτικής παραλλαγής, της JN.1, έχουν δημιουργήσει ξανά μια πολύ δύσκολη επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα.
Υπό αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή Εμπειρογνωμώνων αποφάσισε να απευθύνει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, νοσοκομεία και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή καλούνται να δείξουν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ηλικιωμένοι και πάσχοντες από βαριά νοσήματα.
Παράλληλα, εκφράζεται ιδιαίτερος προβληματισμός για τη μικρή προσέλευση των ευπαθών πολιτών για τη λήψη του επικαιροποιημένου εμβολίου, που καλύπτει και τις νέες παραλλαγές της Covid-19.
Τα συμπτώματα της νέας μετάλλαξης
Όσον αφορά το πρώτο σύμπτωμα της νέας μετάλλαξης, δεν είναι άλλο από τον φαινομενικά αθώο πονόλαιμο. Στη συνέχεια ακολουθεί η καταρροή, ο βήχας, η κόπωση, ο πονοκέφαλος, η μυαλγία, ο πυρετός τα ρίγη ή η αοσμία.
Επί της ουσίας, η νέα παραλλαγή «χτυπά» στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Ωστόσο δίνει και ένα σύμπτωμα που δεν είχε καμία άλλη παραλλαγή. Συγκεκριμένα, η JN.1 προκαλεί ναυτίες αλλά και εμετούς σαν συμπτώματα.
Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.