Ο Ελληνας αντιπρόεδρος των ΗΠΑ που μας έκανε να ντρεπόμαστε

Ο Ελληνας αντιπρόεδρος των ΗΠΑ που μας έκανε να ντρεπόμαστε

Η ιστορία του Σπίρο Αγκνιου

Σαν σήμερα ήταν, 16 Οκτωβρίου 1971 όταν ο ελληνικής καταγωγής αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Σπίρο (τον αποκαλούσαν και Σπάιρο) Αγκνιου, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Και η Χούντα του επεφύλασσε θερμή υποδοχή…

Δύο χρόνια μετά παραιτήθηκε από το αξίωμα του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικς και είναι ως σήμερα ο μοναδικός αντιπρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που παραιτήθηκε εξαιτίας ποινικών αδικημάτων.

Η ατιμωτική, πλην σωτήρια για τον ίδιο παραίτηση, διότι αλλιώς θα έμπαινε φυλακή, ήρθε μετά την αποκάλυψη στελεχών κατασκευαστικών εταιρειών ότι τον είχαν δωροδοκήσει. Ο Αγκνιου συμφώνησε με τους εισαγγελείς να παραιτηθεί, και σε αντάλλαγμα η επίσημη κατηγορία εναντίον του από δωροληψία και χρηματισμό περιορίστηκε σε φοροδιαφυγή, κάτι που ουδέποτε αντέκρουσε.

Στη θέση του ορίστηκε ως αντιπρόεδρος ο Τζέραλντ Φορντ, ο οποίος μετέπειτα έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά την παραίτηση του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον το 1974 ελέω του σκανδάλου του Watergate.Ο Ελληνας αντιπρόεδρος των ΗΠΑ που μας έκανε να ντρεπόμαστε

Το ’71 όμως ο Σπύρος Παπαδόπουλος, ως ονομαζόταν στην Ελλάδα και γεννημένος στη Βαλτιμόρη από Ελληνα πατέρα (με καταγωγή από τους Γαργαλιάνους) και Αμερικανίδα μητέρα, επισκέφτηκε την Ελλάδα. Τη δικτατορική Ελλάδα. Μια επίσκεψη που έδωσε κύρος και νομιμοποίηση στη χούντα των συνταγματαρχών…

Ο χουντικός πρωθυπουργός Γεώργιος Παπαδόπουλος υποδέχθηκε τον Αγκνιου με θριαμβευτικές εορταστικές εκδηλώσεις. Αποκορύφωμα αποτέλεσε η επίσκεψη του Αγκνιου στους Γαργαλιάνους, την ιδιαίτερη πατρίδα του πατέρα του.

Πώς εξηγείται η τόσο δημόσια σύμπλευση της κυβέρνησης Νίξον με τη δικτατορία αν και ο Γουίλιαμ Ρότζερς, ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών του Νίξον, είχε εγκαίρως διατυπώσει τις ανησυχίες του στη Γερουσία για τα βασανιστήρια στην Ελλάδα; Η κυβέρνηση Νίξον άρχισε να αλλάζει στάση τον Σεπτέμβριο 1969, όταν ο συνταγματάρχης Καντάφι ανέτρεψε τη μοναρχία στη Λιβύη και απαίτησε το κλείσιμο των αμερικανικών και βρετανικών βάσεων στη χώρα του. Η εξέλιξη αυτή αύξησε τη γεωπολιτική αξία της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο και οδήγησε την κυβέρνηση Νίξον στην απόφαση να άρει το εμπάργκο οπλισμών…

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.