Μετά το παγκόσμιο κραχ: Η τέλεια καταιγίδα στην Ελλάδα

ellada-akropoli

Συναγερμός για τις απώλειες

Οι φόβοι για μια ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ, ύστερα από μια έκθεση που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα αναφορικά με την ασφάλεια των θέσεων εργασίας, και την καθυστέρηση στη μείωση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, επέφεραν ένα «ξεπούλημα» μετοχών στα παγκόσμια χρηματιστήρια την προηγούμενη εβδομάδα, ξεκινώντας από τη μεγάλη πτώση των μετοχών της Wall Street στο κλείσιμο της «Μαύρης Δευτέρας».

Συγκεκριμένα, στο κλείσιμο της Wall Street, ο δείκτης τεχνολογίας Nasdaq έπεσε κατά 3,43%, κλείνοντας στις 16.200 μονάδες, ο Dow Jones σημείωσε πτώση 2,60%, κλείνοντας στις 38.703 μονάδες, ενώ ο S&P500 έπεσε κατά 3%, κλείνοντας στις 5.186 μονάδες αντίστοιχα.

Οι μετοχές εταιρειών τεχνολογίας ήταν εκείνες που σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση σε εκείνη τη “μαύρη” συνεδρίαση, καθώς ήδη από το άνοιγμα της συνεδρίασης οι εταιρείες αυτές έχασαν κοντά 1 τρισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση.

Οι εταιρείες κατασκευής μικροτσίπ είχαν απώλειες της τάξης του 7%, ενώ η Apple και η Amazon είχαν απώλειες 224 και 109 δισ. δολάρια αντίστοιχα, ενώ αντίστοιχες σοβαρές απώλειες είχαν η Meta, η Microsoft, η Tesla, η Nvidia και η Alphabet, αν και γρήγορα κάλυψαν το ήμισυ σχεδόν των απωλειών τους.

Ο δείκτης Nikkei του Τόκιο έπεσε κατά 12,4% στις 31.458,42 μονάδες τη Δευτέρα, έχοντας ήδη χάσει 5,8% την Παρασκευή, υπό το φόβο της ύφεσης στην αμερικανική οικονομία, και την άνοδο της αξίας του γιεν. Ο διευρυμένος δείκτης Topix είχε αντίστοιχα πτώση 12,28% στις 2.227,15 μονάδες.

Ο γερμανικός δείκτης DAX έπεσε κατά 1,95%, κλείνοντας στις 17.317 μονάδες, ο γαλλικός CAC40 έπεσε 1,42% με κλείσιμο στις 7.148 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 είχε πτώση της τάξης του 2,04% στις 8.008 μονάδες.

Η τέλεια καταιγίδα για την Ελλάδα

Το Χρηματιστήριο Αθηνών σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση της Ευρώπης, με τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων τεσσάρων ετών, της τάξεως του 6,27% και με κλείσιμο στις 1.341 μονάδες.

Η μεγάλη αυτή πτώση είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων, σύμφωνα με την άποψη έμπειρων traders σε μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες. Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, θεσμικοί επενδυτές και ιδιώτες επενδυτές με εύρος χαρτοφυλακίων άρχισαν να ρευστοποιούν τις μετοχές τους, με το δείκτη του χρηματιστηρίου να βρίσκεται κάτω από τις 1.350 μονάδες στα πρώτα δέκα λεπτά, κάνοντας διόρθωση της τάξης του 10% από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα των 1.500 μονάδων, ενώ στη συνέχεια εισήλθαν και τα hedge funds στο «χορό» του ξεπουλήματος, κυρίως λόγω της ανόδου των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, αυξάνοντας έτσι την αξία του γιεν έναντι του δολαρίου.

Αυτή η πρακτική του «carry trade», που έλαβε τέλος με αυτήν την κίνηση από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, έκανε ασύμφορο το δανεισμό φθηνού, συγκριτικά έναντι του δολαρίου, ώστε να επενδυθεί σε άλλα, παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία.

Έτσι λοιπόν, πλήρωσε τη νύφη στην αρχή το χρηματιστήριο του Τόκιο από την Παρασκευή, με τις απώλειες να συνεχίζονται τη Δευτέρα και να επηρεάζουν περιφερειακές, αναδυόμενες αγορές, όπως την ελληνική, η οποία ήταν υψηλά υποσχόμενη αναφορικά με τις αποδόσεις των τραπεζών και μέχρι και την Παρασκευή τα κέρδη ξεπερνούσαν το 10%.

Η ελληνική οικονομία είναι μεσαίας δυναμικής, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει περισσότερο από τις μεγάλες σε τέτοιους κλυδωνισμούς. Τη στιγμή που οι μεγάλες μπορούν να απορροφήσουν τις απώλειες, οι μικρές είναι που αδυνατούν και είναι έρμαια των κρίσεων.

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.