Προειδοποίηση Γουργουλιάνη: Τα 2 πράγματα που δεν πρέπει να τρώμε και να πίνουμε όταν έχει καύσωνα

«Αφήστε τον κορωνοϊό, κοιτάξτε αυτά»: Τα νοσήματα που ο καθηγητής Γουργουλιάνης φωνάζει να δούμε

Οι συμβουλές του ειδικού

Ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα εκτιμάται πιθανόν να είναι ο φετινός με βάση τις μέχρι τώρα θερμοκρασίες που έχουν σημειωθεί αυτόν τον μήνα σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, αρκετές ημέρες επικράτησαν συνθήκες με υψηλές θερμοκρασίες και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι στο μέλλον όπου ο καύσωνας θα μας… επισκέπτεται συχνότερα!

Η κλιματική αλλαγή έχει αρχίσει ήδη και δείχνει τις επιπτώσεις της και στην Ελλάδα. Ενδεικτική είναι η δήλωση του καθηγητή φυσικών καταστροφών, Κωνσταντίνου Συνολάκη: «Αυτό που είναι πραγματικά περίεργο, είναι που έχουμε τόσα περιστατικά με πυρκαγιές από το τέλος Ιουνίου. Αυτό είναι συμβατό με όλες τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

«Αυτό που βλέπουμε θα συμβαίνει και του χρόνου, το ζητούμενο είναι να αποφύγουμε τα χειρότερα. Αυτά που βλέπουμε έχουν ήδη “κλειδωθεί” γιατί έχει αυξηθεί η θερμοκρασία. Εκτός και αν φτάσουμε στον 22ο αιώνα να μειώσουμε τη μέση θερμοκρασία της Γης. Ουσιαστικά αυτό που βλέπουμε είναι το μέλλον μας και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», ανέφερε.


Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η αύξηση της θερμοκρασίας τα βράδια, γεγονός που συμβαίνει ιδιαιτέρως όταν έχει καύσωνα, αύξησε και τους θανάτους. Ήδη υπάρχει σχετική έρευνα για την αύξηση των θανάτων στη Θεσσαλονίκη.

Καύσωνας: Τι δεν πρέπει να τρώμε και να πίνουμε

Δεδομένης της αλλαγής του κλίματος στην Ελλάδα και της αύξηση των ημερών με καύσωνα, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα δύσκολο καλοκαίρι από άποψη καιρικών συνθηκών με αυξημένες θερμοκρασίες και φωτιές.

Ιδιαιτέρως όταν έχει καύσωνα, το ανθρώπινο σώμα επηρεάζεται και συνέπεια είναι η θερμική εξάντληση (εξάντληση από τη θερμότητα) που μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα, όπως ζάλη, κεφαλαλγία και λιποθυμία. Συνήθως μπορεί να αντιμετωπιστεί με ξεκούραση, δροσερό περιβάλλον και ενυδάτωση (συμπεριλαμβανομένου της αναπλήρωσης ηλεκτρολυτών, που είναι απαραίτητοι για μυϊκές και άλλες λειτουργίες του σώματος).

Η θερμοπληξία είναι πιο σοβαρή και απαιτεί ιατρική φροντίδα – συχνά συνοδεύεται από ξηρό δέρμα, θερμοκρασία σώματος πάνω από 39 βαθμούς Κελσίου, σύγχυση και μερικές φορές ασυνειδησία.

Καύσωνας: Οι ευπαθείς ομάδες

  1. Ηλικιωμένοι
  2. Μωρά
  3. Άνθρωποι που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια
  4. Άνθρωποι με αναπνευστική ανεπάρκεια
  5. Με σακχαρώδη διαβήτη
  6. Όσοι παίρνουν διουρητικά φάρμακα ή ψυχοφάρμακα

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης αναφέρθηκε στη διατροφή που πρέπει να ακολουθούμε όταν έχει καύσωνα προκειμένου να είμαστε προστατευμένοι.

Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι με χαμηλή πίεση και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να καταναλώνουν πολλά υγρά: «Η οδηγία είναι αυτός που είναι έξω, ακόμη κι αν δεν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, να έχει μαζί του ένα μπουκαλάκι νερό, κατά προτίμηση δροσερό».

Επίσης, αναφέρθηκε και στα δύο πράγματα που πρέπει να μην τρώμε και να πίνουμε όταν έχει καύσωνα. Όπως είπε, απαγορεύονται τα αναψυκτικά και το fast food. «Το καταμεσήμερο να μην παραγγέλνουμε τέτοια. Είναι προτιμότερο να φάμε ένα κρύο γιαούρτι ή παγωτό παρά σουβλάκι», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.