Μετατόπιση της έξαρσης των κρουσμάτων νωρίτερα το φετινό καλοκαίρι...
Σε έξαρση βρίσκονται και πάλι τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, γεγονός που κάνει τους ειδικούς να παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή το φαινόμενο.
Η επιδημιολογική καμπύλη βρίσκεται σε ανοδική πορεία, κάτι που ενδέχεται να σημαίνει ότι ενδεχομένως να έχουμε μία μετατόπιση της έξαρσης που περίμεναν όλοι, κατά 4-5 εβδομάδες νωρίτερα σε σχέση με πέρσι.
Ο αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι σχεδόν διπλάσιος από τα τέλη Μαΐου, χωρίς ωστόσο το σύστημα υγείας να δέχεται προς το παρόν κάποια σημαντική πίεση.
Εκθετική αύξηση των κρουσμάτων
Οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο είναι δύσκολο να εξαχθούν ακόμα ασφαλή συμπεράσματα, αφού τέτοιου είδους περιστατικά έχουν συνήθως μακρά νοσηλεία.
«Με βάση τα στοιχεία που έχουμε υπάρχει μία σημαντική πιθανότητα να είμαστε σε φάση εκθετικής αύξησης, δηλαδή να δούμε να συνεχίσουν να αυξάνονται οι εισαγωγές, όμως δεν περιμένουμε κάτι δραματικό, το οποίο θα πιέσει το σύστημα υγείας», τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, κλινικός ιολόγος και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του ΕΟΔΥ, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός.
Πολύ μεταδοτική η παραλλαγή FLiRT
Η άνοδος στην επιδημιολογική καμπύλη -εκτός από την έναρξη και την κορύφωση της τουριστικής περιόδου- σχετίζονται με την έλευση των λεγόμενων παραλλαγών FLiRT, οι οποίες ονομάζονται έτσι από τα αμινοξέα που έχουν στην πρωτεΐνη της ακίδας και δεν πρόκειται για ένα συγκεκριμένο στέλεχος, αλλά για μία πλειάδα στελεχών όπως είναι το ΚP.2 το JN.1,7, τα οποία ευθύνονται για την πολύ εύκολη μετάδοση του ιού ακόμα και σε χώρους που είναι ανοιχτοί.
Τα μέτρα προφύλαξης παραμένουν τα ίδια. Η χρήση μάσκας ενδείκνυται ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες, ενώ η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση με τεστ και η αντιική θεραπεία με τα κατάλληλα φάρμακα παραμένει ο ιδανικός τρόπος αντιμετώπισης.
Τι πρέπει να κάνουν οι ευπαθείς ομάδες
Ο Covid-19 παραμένει η σημαντικότερη λοίμωξη αυτή τη στιγμή και προκαλεί νοσηρότητα, θνητότητα και θνησιμότητα.
«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην Ελλάδα προτείνει τον ετήσιο εμβολιασμό για τις ευπαθείς ομάδες, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα άτομα άνω των 60-65. Ωστόσο, κάποιοι πολύ ευπαθείς μπορεί να χρειάζονται και δεύτερη δόση και αυτό θα πρέπει να το συζητάνε με τους γιατρούς τους», πρόσθεσε ο κύριος Μαγιορκίνης.
Τα υπάρχοντα εμβόλια δεν καλύπτουν 100% τα νέα στελέχη FLiRT, η αποτελεσματικότητα κυμαίνεται γύρω στο 50-60%, ωστόσο είναι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό για προληπτικό εμβόλιο, το οποίο αυξάνει την ανοσία και προσφέρει καλύτερη προφύλαξη.