Τον βουλευτή που ήταν υπουργός Μεταφορών όταν σκοτώθηκαν 57 άνθρωποι στα Τέμπη
Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται ο Κώστας Αχιλλέας Καραμανλής με συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών αλλά και πολίτες να είναι οργισμένοι για το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη στα δικαστήρια για το σιδηροδρομικό δυστύχημα.
Ο υπουργός που ήταν υπεύθυνος για τις μεταφορές κουνούσε δηκτικά το δάχτυλο στη Βουλή όταν τέθηκαν ζητήματα ασφαλείας. Πρόκειται για μία εικόνα που δύσκολα μπορεί κανείς να ξεχάσει, δεδομένου του γεγονότος ότι έγινε λίγο καιρό πριν σκοτωθούν 57 άνθρωποι.
«Είναι ντροπή και ντρέπομαι που θέτεται θέματα ασφαλείας. Και θα ήθελα να ανακαλέσετε αμέσως. Είναι ντροπή» έλεγε και ισχυριζόταν πως «διασφαλίζουμε την ασφάλεια, πρόβλημα ασφαλείας δεν υπάρχει. Μία υπεύθυνη πολιτεία δεν μπορεί να παίζει με την ασφάλεια των επιβατών».
Πλέον, σφίγγει ο κλοιός των γαλάζιων πιέσεων προς τον πρώην υπουργό Μεταφορών να παραιτηθεί της βουλευτικής του έδρας, προκειμένου να μπει ένα φρένο στην καταγεγραμμένη, πλέον, φθορά της κυβέρνησης για τη διαχείριση του εγκλήματος των Τεμπών.
Ενδεικτική της δυσαρέσκειας που υπάρχει προς το πρόσωπο του Κώστα Καραμανλή από κυβερνητικά στελέχη είναι και η δήλωση που είχε κάνει ο υπουργός Επικρατείας της ΝΔ Γιώργος Σταμάτης, πως αν ήταν στη θέση του στα Τέμπη «μπορεί να είχα αυτοκτονήσει».
Ώρα μηδέν για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή
Από την Πέμπτη, οπότε και δημοσιοποιήθηκαν τα ευρήματα της έρευνας της Metron Analysis (Mega) που αποτυπώνουν πτώση 5 ποσοστιαίων μονάδων σε μόλις έναν μήνα για τη ΝΔ, σημαντική φθορά της εικόνας του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη αλλά και το συντριπτικά μεγάλο ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν ενοχλημένοι και απαισιόδοξοι για την απόδοση δικαιοσύνης, σήμανε συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ieidiseis.gr, κυρίαρχη άποψη στο κυβερνητικό επιτελείο ήταν ότι ο μόνος τρόπος για να εκτονωθεί η κοινωνική ένταση είναι να σηκώσει ο ίδιος ο πρώην υπουργός το βάρος και να επιλέξει την παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα.
Κατά τις ίδιες πηγές, υπήρξε η σχετική βολιδοσκόπηση, η οποία ωστόσο, δεν κατέληξε σε συμπεράσματα σχετικά με τα επόμενα βήματα του κ. Καραμανλή, ο οποίος προφανώς ζυγίζει τις κινήσεις του, δεχόμενος αντικρουόμενες πιέσεις:
- Από συνομιλητές του που εισηγούνται να παραιτηθεί
- Από το στενό οικογενειακό του περιβάλλον και συγκεκριμένα από τον έμπειρο πολιτικό πατέρα του Αχιλλέα Καραμανλή, ο οποίος επιμένει σθεναρά στην παραμονή του εντός Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Υπάρχει και μία τρίτη εκδοχή που φαίνεται να έχει πέσει στο τραπέζι: Η παραίτηση από τη βουλευτική ασυλία, και όχι από το βουλευτικό αξίωμα. Αποφάσεις, ωστόσο, δεν φαίνεται να έχουν ληφθεί προσώρας.