Πήρε κανείς το μήνυμα στην κυβέρνηση από αυτό που έγινε στην Θεσσαλονίκη;

Πήρε κανείς το μήνυμα στην κυβέρνηση από αυτό που έγινε στην Θεσσαλονίκη;

Ηχηρό «όχι» από τους πολίτες 

Οταν στα τέλη Φλεβάρη και δη με διαδικασίες fast track βγήκε στη διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων και ενίσχυση της υδατικής πολιτικής», η προσοχή στράφηκε αμέσως στο γιατί έπρεπε να υπάρχει μια ρυθμιστική αρχή για την υδατική πολιτική.

Ο λόγος ήταν ότι ιστορικά και στη χώρα μας και στο εξωτερικό οι ρυθμιστικές αρχές σχετίζονται με συγκεκριμένες αγορές, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την ενέργεια. Επομένως, γεννήθηκε το ερώτημα εάν αυτή η ρύθμιση αποτελεί πρώτο βήμα προς κάποιου είδους ιδιωτικοποίηση του νερού.

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων με πολλούς να υποστηρίζουν πως άνοιξε ο δρόμος για να ιδιωτικοποιηθεί το νερό στην Ελλάδα. Παραδοσιακά ο λογαριασμός της ΕΥΔΑΠ στην Ελλάδα δεν είναι φουσκωμένος όπως της ηλεκτροδότησης που τείνει να… ξεφύγει και πολλοί έχουν εκφράσει την ανάγκη για να παραμείνει δημόσιο το αγαθό που είναι απαραίτητο για την επιβίωση των πολιτών.

Στα πλαίσια των αντιδράσεων, εστάλη και ένα μήνυμα στην κυβέρνηση μέσα από μία μεγάλη συναυλία που έγινε στην πλατεία Αριστοτέλους με το μήνυμα «υπερασπίσου το νερό». Μουσικοί και παρευρισκόμενοι διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του πολύτιμου αυτού αγαθού για να πάρει το σχετικό μήνυμα η κυβέρνηση για προστασία του δημόσιου αγαθού.


Η συναυλία διοργανώθηκε από το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, με την υποστήριξη του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος και τραγούδησαν οι Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Φωτεινή Βελεσιώτου, Φοίβος Δεληβοριάς, Δημήτρης Μυστακίδης, το μουσικό σχήμα «Η Πριγκιπέσα» και οι «Χειμερινοί Κολυμβητές».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.