Τώρα που το είπε και ο Μόσιαλος, μήπως καταλάβατε γιατί πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι;

Δούρειος Ίππος: Ο Μόσιαλος βάζει τρικλοποδιά στο αφήγημα της κυβέρνησης

Απλά και κατανοητά...

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να «επιτίθεται» με όλο του το μένος στην ανθρωπότητα, καθώς παρά το γεγονός πως οι περισσότερες χώρες είχαν για περισσότερο από μισό χρόνο καραντίνα, τα νούμερα σε ημερήσια κρούσματα, νοσηλείες και θανάτους παραμένουν υψηλά.

Ωστόσο, πλέον στα χέρια μας έχουμε ένα πάρα πολύ ισχυρό «όπλο»- ή, για την ακρίβεια, μισή χούφτα από αυτά: τα εμβόλια, τα οποία περιορίζουν σε σημαντικότατο βαθμό τη δράση του. Μια ματιά στο τι γίνεται, από άποψη έστω «ξερών» αριθμών, στην Αγγλία και το Ισραήλ, αρκεί για να πειστεί και ο πλέον άπιστος για την χρησιμότητά τους.

Παρά το γεγονός, όμως, πως τα εμβόλια είναι εδώ και οι ρυθμοί των εμβολιασμών έχουν αυξηθεί κατά πολύ, υπάρχουν ακόμα αρκετοί, οι αποκαλούμενοι και «αρνητές», που δε θέλουν να το κάνουν με τίποτα και… λοιδορούν όσους σπεύδουν να εμβολιαστούν.

Ωστόσο, τα μαντάτα δεν είναι ευχάριστα γι’ αυτούς που αρνούνται έστω και να σκεφτούν τον εμβολιασμό.

Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί η ινδική μετάλλαξη είναι πολύ πιο μεταδοτική και όσοι δεν έχουν κάνει κάποιο από τα σκευάσματα της Pfizer, της Moderna, της AstraZeneca, της Johnson & Johnson ή το Sputnik V, θα κινδυνεύσουν σοβαρά.

Ο καθηγητής κύριος Μόσιαλος το εξήγησε σε απλά ελληνικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την τελευταία μετάλλαξη.

Ας δούμε την ανάρτησή του:

«Φαίνεται ότι τις επόμενες εβδομάδες η νέα ινδική παραλλαγή του κορωνοϊού  θα επικρατήσει στη Μεγάλη Βρετανία. Αν όντως πρόκειται για στέλεχος κατά 50% πιο μολυσματικό από το κυκλοφορούν βρετανικό (Kent),  αυτό θα έχει επιπτώσεις στην επίτευξη της ανοσίας στην κοινότητα. 

Στη συνημμένη εικόνα, φαίνεται πως επηρεάζεται ποσοστιαία η ανοσία της κοινότητας ανάλογα με τη μεταδοτικότητα του ιού που κυκλοφορεί. 

Τώρα που το είπε και ο Μόσιαλος, μήπως καταλάβατε γιατί πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι;

Είναι σημαντικό να μην επικρατήσει το ινδικό στέλεχος, γιατί θα χρειαστεί να εμβολιαστούν περισσότεροι, και (συνυπολογίζοντας αυτούς που έχουν ανοσία λόγω πρότερης λοίμωξης από τον ιό) το ποσοστό που θα χρειαστεί αντιστοιχεί στο 83.3% του πληθυσμού (10/12). 

Αν δεν επικρατήσει το ινδικό στέλεχος το απαραίτητο ποσοστό για την επίτευξη ανοσίας της κοινότητας θα είναι 75%. 

Στην Αγγλία η επίτευξη του 83% θα είναι εφικτή γιατί ένα σημαντικό ποσοστό (περίπου το 1/3) όσων δεν έχουν εμβολιαστεί έχουν αντισώματα. Το ίδιο είναι πιθανό να ισχύει επομένως και για τα παιδιά. Επίσης στις ηλικίες άνω των 70 ετών το ποσοστό των εμβολιασθέντων υπερβαίνει το 90%.

Στην Ελλάδα όμως και σε άλλες χώρες, που δεν υπήρξε τόσο μεγάλη έκθεση στον κορωνοϊό όσο στη Βρετανία, δεν θα είναι εύκολο να πετύχουμε ποσοστά της τάξης του 80-85% αν δεν έχουμε καταφέρει να εμβολιάσουμε το 80% τουλάχιστον των ενηλίκων, παίρνοντας υπόψη ότι τα εμβολία δεν είναι 100% αποτελεσματικά. Στο % αυτό θα προστεθεί και το % όσων έχουν ανοσία λόγω πρότερης λοίμωξης από τον ιό, που μάλλον δεν υπερβαίνει  το 10%. 

Επομένως χρειάζεται προσοχή μέχρι να πετυχούμε μεγάλα ποσοστά εμβολιασμου στη χώρα μας. Το πρόβλημα δεν θα το έχει η μεγάλη πλειοψηφία των εμβολιασμένων. Θα έχουν πρόβλημα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, όσοι δεν αναπτύξουν ανοσία μετά τον εμβολιασμό και τα παιδιά. Γνωρίζουμε όμως, με βάση τα στοιχεία του Ισραήλ, πως o μαζικός εμβολιασμός των ενηλίκων προστατεύει και τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί. Γιατί εκεί έχουν πετύχει σημαντική ανοσία στην κοινότητα».

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.