Τεράστια προσοχή.
Τα πράγματα με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα συνεχίζουν να μην πηγαίνουν καλά: τα νέα κρούσματα την Τρίτη ήταν και πάλι στα όρια των 400 (399 για την ακρίβεια), την στιγμή που αυξήθηκε τόσο ο αριθμός των διασωληνωμένων όσο και αυτός των συνανθρώπων μας που δεν τα κατάφεραν κι έχασαν την ζωή τους.
Το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο ειδικά στην Αττική- το κέντρο της πανδημίας στη χώρα μας, δηλαδή- έφερε εκ νέου στο τραπέζι την καθολική χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, μιας και μιλάμε για το «εμβόλιο» της Ελλάδας πριν βρεθεί το εμβόλιο.
Ωστόσο, χρειάζεται τεράστια προσοχή στο πώς χρησιμοποιούμε τη μάσκα μας έξω, ιδίως όταν βρέχει.
Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί σύμφωνα τόσο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αλλά και για τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας στην Βρετανία, «όλα τα καλύμματα για το πρόσωπο γίνονται ευάλωτα με τον υγρό καιρό.
Ο καθηγητής γενετικής επιδημιολογίας του King’s College του Λονδίνου, ο Τιμ Σπέκτορ, είπε, μάλιστα, πως «Οι μάσκες πρέπει να αλλάζονται τακτικά και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ώστε να γίνει κατανοητό ειδικά σε περιοχές με υγρασία».
Γι’ αυτό, μην κάνετε το λάθος στο οποίο υποπίπτουν πολλοί- το να φοράνε, δηλαδή, μία μάσκα για πολλές ώρες χωρίς να την αλλάζουν, ακόμα κι όταν ο καιρός είναι βροχερός.
Μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε την ώρα που τη φοράμε, όμως η μάσκα που έχει βραχεί ή υγραθεί έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά για τα οποία φτιάχτηκε: αντί να μας προστατεύει, μας εκθέτει περισσότερο στον ιό.