Η χορήγηση πλάσματος από τους ιαθέντες έδειξε τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Η χορήγηση πλάσματος από ασθενείς στην φάση της ανάρρωσής τους από covid-19 σε αρρώστους που νοσηλεύονται από τη νόσο αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον κορωνοϊό. Τα κρούσματα σε παγκόσμια κλίμακα συνεχίζουν να αυξάνονται και προς το παρόν δεν υπάρχει εγγυημένα αποτελεσματική θεραπεία, μονάχα κλινικές δοκιμές φαρμάκων και μεθόδων σε πρώιμο στάδιο.
Έτσι η χορήγηση έτοιμων αντισωμάτων έναντι του ιού, μέσω του πλάσματος ασθενών που ανάρρωσαν από τη νόσο, δίνει ελπίδες στους πάσχοντες από τη λοίμωξη.
Η θεραπεία αυτή ξεκίνησε και στην Ελλάδα με την πολυκεντρική μελέτη φάσης 2 σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 28 Απριλίου, , που αφορά τη χορήγηση πλάσματος ιαθέντων από κορονοϊό σε σοβαρά νοσούντες, η οποία λαμβάνει χώρα σε έξι νοσοκομεία της χώρας, με κύριο ερευνητή τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θάνο Δημόπουλο, και συμμετέχοντες άλλους 22 ερευνητές, υπό την έγκριση του ΕΟΔΥ.
Όπως αναφέρουν οι καθηγητές που ασχολούνται με τη μέθοδο μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί για την ύπαρξη αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού 261 εθελοντές δότες πλάσματος, με θετική δοκιμασία PCR για τον SARS-CoV-2.
Οι εθελοντές είτε ήταν ασυμπτωματικοί είτε είχαν συμπτώματα και είχαν παραμείνει στο σπίτι τους ή είχαν νοσηλευθεί. Το 88% αυτών βρέθηκε να έχουν αντισώματα έναντι του ιού με μεθοδολογία που έγινε στο Ινστιτούτο Παστέρ. Ογδόντα δύο υγιείς δότες ήδη έχουν δωρίσει το πλάσμα τους για χορήγηση σε ασθενείς που νοσηλεύονται. Δέκα ασθενείς έχουν λάβει αυτήν τη θεραπεία στη χώρα μας και όλοι είχαν βελτίωση της νόσου. Η μελέτη, η οποία προβλέπει τη χορήγηση πλάσματος σε 100 ασθενείς με COVID-19, θα διαρκέσει 20 μήνες.