Γιατί ο κορωνοϊός χτυπά περισσότερο τους άνδρες

Γιατί ο κορωνοϊός χτυπά περισσότερο τους άνδρες

Το μεγάλο «γιατί» των στατιστικών.

Μεγαλύτερο κίνδυνο για τους άνδρες αποτελεί ο κορωνοϊός σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα των επιστημόνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα σχεδόν το 74% από τους συνολικά 98 θανάτους αφορά άνδρες. Το ποσοστό είναι σχεδόν 80% όσον αφορά τους διασωληνωμένους ενώ 56,9% των συνολικών κρουσμάτων αφορά άνδρες.

Τα στοιχεία είναι σχεδόν παρόμοια και σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Σύμφωνα με σχετικό θέμα του Guardian σε Κίνα, Γαλλία, Ιταλία και Νότια Κορέα, τα ποσοστά των θανάτων μεταξύ των ανδρών ήταν 50% υψηλότερα από τα αντίστοιχα στις γυναίκες. Οι άνδρες πεθαίνουν συχνά σε μικρότερη ηλικία αφού διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από θανατηφόρες ασθένειες που αφορούν καρδιοπάθειες αλλά και πολλές μορφές καρκίνου.

Ο κορωνοϊός φαίνεται ότι ακολουθεί το ίδιο μοτίβο όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα. Ο φονικός ιός χτυπά περισσότερο ανθρώπους που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας και αυτά φαίνεται ότι επηρεάζουν περισσότερους τους άνδρες. Η απάντηση στο «γιατί» δεν έχει να κάνει απαραίτητα με τη βιολογία.

Κατά μέσο όρο, οι άνδρες έχουν σε μεγαλύτερο βαθμό σε συνήθειες που καταστρέφουν την υγεία, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ. Το κάπνισμα, θεωρείται μάλιστα ένας από τους βασικούς λόγους για το αυξημένο ρίσκο. Είναι κάτι που έχει επισημάνει πολλές φορές και ο Σωτήρης Τσιόδρας στις ενημερώσεις του υπουργείου Υγείας ότι οι καπνιστές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Στη Νότια Κορέα όπου οι θάνατοι των ανδρών από κορωνοϊό είναι κατά 50% περισσότεροι σε σχέση με τις γυναίκες, ο δείκτης καπνίσματος στους άνδρες είναι ο υψηλότερος μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Αντίθετα, στην χώρα οι γυναίκες που καπνίζουν είναι κατά μέσο όρο λιγότερες ανάμεσα στις χώρες του ΟΑΣΑ.

«Οι διαφορές των φύλων στην ευαισθησία απέναντι στον Covid-19, μας υπενθυμίζουν ζητήματα που γνωρίζαμε από καιρό, αλλά δεν καταφέρνουμε να αντιμετωπίσουμε. Ακόμα και οι ιδιαιτέρως ελλιπείς στατιστικές σε αυτές τις διαφορές, αντικατοπτρίζουν την αποτυχία να αναγνωρίζουμε τις συμβουλές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για ξεχωριστές στατιστικές ανά φύλο, ώστε τα αίτια και οι αποκρίσεις να κατανοηθούν καλύτερα. Πιθανόν τόσο για βιολογικούς όσο και κοινωνικούς λόγος, άνδρες και γυναίκες συχνά επηρεάζονται διαφορετικά από την ασθένεια. Αλλά μέχρι να καταλάβουμε το γιατί, εμείς θα είμαστε οι χαμένοι» καταλήγει το σχετικό δημοσίευμα του Guardian.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.