Τα λευκά και κοκκινα γράμματα "I Amsterdam" που βρίσκονταν στο χώρο του Museumplein ανήκουν πια στο παρελθόν.
Χρειάστηκαν μόλις 30 λεπτά το πρωί της Δευτέρας (3/12) για να αφαιρεθούν από το σημείο που τα φιλοξένησε από το 2004.
Όλα ξεκίνησαν από ένα ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου της πόλης (μετά από εισήγηση του συνδυασμό Groenlinks που έχει την πλειοψηφία). Το Άμστερνταμ πάσχει από “υπερ-τουρισμό” καθώς η πόλη των 850.000 κατοίκων, δέχεται κάθε χρόνο πάνω από 12 εκατομμύρια τουρίστες (από άλλες Ολλανδικές πόλεις αλλά κυρίως το εξωτερικό). Έτσι το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει σε μια σειρά μέτρων, ώστε να αντισταθμιστούν οι προσπάθειες προσέλκυσης τουριστών που “τρέχουν” τα τελευταία χρόνια.
Ένα από αυτά τα μέτρα που αποφασίστηκαν ήταν και η αποκαθήλωση του σήματος “I Amsterdam” με τα λευκά και κοκκινα γράμματα, καθώς θεωρήθηκε ως το κατεξοχήν σύμβολο του μαζικού τουρισμού της πόλης. Άλλωστε μπροστά (και πάνω) στο σήμα αυτό οι τουρίστες της πόλης τραβουσαν κάθε μέρα χιλιάδες φωτογραφίες και selfies (κάποιοι τις μέτρησαν σε 8.000 φωτογραφίες ανά ημέρα).
Όπως έγινε γνωστό τα γράμματα θα επιδιορθωθούν και στο μέλλον θα τοποθετούνται για μικρά χρονικά διαστήματα σε διάφορα σημεία της πόλης, όχι όμως στο κέντρο της. Προς το παρόν παραμένουν στη θέση τους κάποιες μικρότερα αντίγραφα του σήματος, όπως για παράδειγμα στο αεροδρόμιο Schiphol.
Το σύνθημα “I Amsterdam” σχεδιάστηκε το 2004 από την διαφημιστική εταιρία KesselsKramer στο πλαίσιο μιας ολιστικής καμπάνιας αναβάθμισης της εικόνας της πόλης (από το στερεότυπο των coffee shops και των “βιτρινών”). Η καμπάνια εκτός από την μεγάλη επιγραφή έξω από το Museumplein περιελάμβανε και μικρότερες επιγραφές καθώς και έντονη διαδικτυακή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η προσπάθεια ήταν το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Το σήμα “I Amsterdam” έξω από το Museumplein είχε ύψος 2 μέτρα και πλάτος 24 μέτρα. Κάθε γράμμα ζύγιζε περίπου 250 κιλά. Παρότι αναγράφονταν ρητά ότι απαγορεύεται, οι επισκέπτες συχνά σκαρφαλώνουν στα γράμματα δείχνοντας αδυναμία στο D.
Δείτε στα παρακάτω video ένα timelapse με την αποκαθήλωση το πρωί της Δευτέρας, αλλά και ένα video “φόρο τιμής” που ανέβασε το Museumplein στο twitter.