Επίθεση – αστραπή: Σενάριο τρόμου για χτύπημα σε πυρηνική εγκατάσταση

iran-israil

«Βράζει» η Μέση Ανατολή

Το Ιράν δηλώνει έτοιμο να «απαντήσει» στο Ισραήλ για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη. Ποιο είναι το σενάριο τρόμου για το χτύπημα σε πυρηνική εγκατάσταση.

Σε ανάλυση για το ενδεχόμενο ενός πολέμου, το Associated Press παρουσίασε τους συμμάχους του Ιράν στη Μέση Ανατολή, τον εξοπλισμό τους και την πιθανή εμπλοκή τους σε σύγκρουση με το Ισραήλ.

Το Associated Press υπενθυμίζει ότι τον περασμένο Απρίλιο μετά από μια ισραηλινή επίθεση στο συγκρότημα της ιρανικής πρεσβείας στη Συρία, το Ιράν εκτόξευσε 170 drones εξοπλισμένα με βόμβες, περισσότερους από 30 πυραύλους κρουζ και πάνω από 120 βαλλιστικούς πυραύλους προς το Ισραήλ.

Το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και άλλα έθνη κατέρριψαν πολλά από τα βλήματα, μερικά από τα οποία προέρχονταν από την Υεμένη.

Το Ιράν θα μπορούσε να εξαπολύσει παρόμοια επίθεση, αλλά αυτή τη φορά η Χεζμπολάχ ενδέχεται να εμπλακεί καθώς η πολιτοφυλακή αναζητά εκδίκηση για το ισραηλινό χτύπημα την περασμένη εβδομάδα που σκότωσε τον ανώτερο διοικητή Φουάντ Σουκούρ.

Μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε να καταπονήσει την ισραηλινή αεράμυνα, που σημαίνει περισσότερα πυραυλικά πλήγματα, αυξάνοντας τον κίνδυνο απωλειών – και μια περαιτέρω κλιμάκωση που οι ειδικοί φοβούνται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.


Ιράν: Οι σύμμαχοί του

Σύμφωνα με το Associated Press, ο εξοπλισμός του Ιράν άρχισε τη δεκαετία του 1980 με τις σιιτικές δυνάμεις στον Λίβανο να πολεμούν εναντίον του Ισραήλ.

Έγιναν η πολιτοφυλακή της Χεζμπολάχ. Ο εξοπλισμός τους επεκτάθηκε με την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εισβολή στο Ιράκ το 2003 που ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσεΐν, έναν μακροχρόνιο εχθρό της Τεχεράνης.

Το Ιράν υποστήριξε σθεναρά τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Άσαντ και το Ιράν συνέχισε όταν παρουσιάστηκε η ευκαιρία, εξοπλίζοντας ακόμη και σουνίτες μαχητές, ενώ θεωρούσε εαυτόν ως τον υπερασπιστή των σιιτών μουσουλμάνων στον κόσμο.

Αυτές τις λεπτές ισορροπίες διαχειρίζεται η παραστρατιωτική Επαναστατική Φρουρά του Ιράν, μια από τις πιο ισχυρές ένοπλες ομάδες στη Μέση Ανατολή.

Οι πολιτοφυλακές στον αυτοαποκαλούμενο «Άξονα της Αντίστασης» του Ιράν περιλαμβάνουν:

  1. Ιρακινές πολιτοφυλακές (Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης σε Ιράν και Ιράκ)
  2. Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου
  3. Παλαιστινιακές μαχητικές δυνάμεις (Χαμάς, Ισλαμική Τζιχάντ)
  4. Αντάρτες Χούθι της Υεμένης

Σενάριο τρόμου για χτύπημα σε πυρηνική εγκατάσταση

Το Ισραήλ, πάντως, προειδοποιεί το Ιράν και τους συμμάχους του, ότι μπορεί να επιτεθεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, αν η Τεχεράνη επιλέξει να πλήξει κατοικημένες περιοχές σε μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ των δυο χωρών και των συμμάχων τους.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι άγνωστο αν θα υπάρξουν άλλων ειδών συνέπειες, που ομολογουμένως μπορεί να ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου και να φέρουν την ανθρωπότητα κοντά σε ένα ενδεχόμενο «Αρμαγεδώνα».

Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, έδωσε τον τόνο, δηλώνοντας πως το Ισραήλ πρέπει να είναι έτοιμο «να περάσει γρήγορα στην επίθεση», ύστερα από την επίσκεψή του στο υπόγειο κέντρο διοίκησης της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, πλέκοντας ταυτόχρονα και το εγκώμιο στους χειριστές των πολεμικών αεροσκαφών του Ισραήλ.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.