Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Τι αναμένεται να συμβεί στην Ελλάδα σε περίπτωση ευρείας σύρραξης Ισραήλ – Ιράν – Λιβάνου

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Τι αναμένεται να συμβεί στην Ελλάδα σε περίπτωση ευρείας σύρραξης Ισραήλ - Ιράν - Λιβάνου

Τι θα συμβεί στη χώρα αν ξεσπάσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, που βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ

«Καζάνι που βράζει» είναι η Μέση Ανατολή και ο πόλεμος ευρείας κλίμακας μοιάζει πιο πιθανός από ποτέ.

Μέσα σε μία εβδομάδα, προ λίγων ημερών, δολοφονήθηκε ο Ισμαήλ Χανίγια που ήταν πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, ενώ είχε μεταβεί στο Ιράν για την ορκωμοσία του νέου προέδρου.

Αν και το Ισραήλ δεν επιβεβαιώνει αλλά ούτε και διαψεύδει πως βρίσκεται πίσω από το θάνατο του Χανίγια, Ιράν, Λίβανος και η παλαιστινιακή πλευρά το κατηγορούν ευθέως.

Ο Χανίγια ήταν στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων και την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ως εκπρόσωπος των Παλαιστινίων και η εκτέλεσή του θεωρείται πως «βούλιαξε» τις προσπάθειες για εκεχειρία.


Επίσης, νεκρός έπεσε ο Μοχάμεντ Ντέιφ, υπεύθυνος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς και ενορχηστρωτής της «καταιγίδας Αλ Άκσα», δηλαδή της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ που ήταν και η αρχή του πολέμου.

Την εκτέλεση του Ντέιφ επιβεβαίωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις που ανακοίνωσαν πως τον σκότωσαν σε αεροπορική επιδρομή στην Χαν Γιούνις, στη Λωρίδα της Γάζας.


Νεκρός είναι και ο διοικητής της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «εξόντωσε» τον Σουκρ, τον οποίο θεωρούσε υπεύθυνο για την επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν, στην οποία σκοτώθηκαν 12 παιδιά.


Ημερομηνία «απάντησης» στις εκτελέσεις

Με τρία σημαίνοντα στελέχη νεκρά, θεωρείται βέβαιο πως Ιράν, Λίβανος, Υεμένη, Ιράκ και Παλαιστίνη σχεδιάζουν την «απάντηση» στο Ισραήλ.

Πηγές μυστικών πληροφοριών από τη Δύση ανέφεραν στο Sky News Arabia ότι διαθέτουν σημαντικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ότι το Ιράν σχεδιάζει να επιτεθεί στο Ισραήλ την ιερή ημέρα της Tisha B’Av.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για ημέρα νηστείας, πένθους και μνήμης στον Ιουδαϊσμό, κατά την οποία συνέβησαν πολλές καταστροφές στην εβραϊκή ιστορία, μεταξύ των οποίων η διάλυση του πρώτου Ναού του Σολομώντα.

Η Tisha B’Av αρχίζει στις 12 Αυγούστου και λήγει μία ημέρα αργότερα, στις 13 του ίδιου μήνα. Ισραηλινοί αναφέρουν πως η επίθεση του Ιράν θα συντονιστεί από την Χεζμπολάχ.

Ανακοίνωση στον ΟΗΕ για επίθεση

Επίσης, το Ιράν υποστηρίζει ότι ο σύμμαχός του, η Χεζμπολάχ, αναμένεται να πλήξει το Ισραήλ σε «βάθος» και να «μην περιοριστεί σε στρατιωτικούς στόχους».

Μετά το πλήγμα αυτό, «αναμένουμε ότι η Χεζμπολάχ θα επιλέξει περισσότερους στόχους και (θα πλήξει) σε βάθος (το Ισραήλ)», δήλωσε  η αντιπροσωπεία του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη.

«Η Χεζμπολάχ και το (ισραηλινό) καθεστώς τηρούσαν ορισμένες γραμμές που η επίθεση (το βράδυ της Τρίτης) ξεπέρασε», δήλωσε η ιρανική αντιπροσωπεία. Πλέον, η λιβανέζικη οργάνωση «δεν θα περιορίσει την απάντησή της σε στρατιωτικούς στόχους», πρόσθεσε.


Πόλεμος στη Μέση Ανατολή και συνέπειες για την Ελλάδα

Θεωρείται βέβαιο πως το Ιράν και τα παρακλάδια του «άξονα της αντίστασης» σε Λίβανο, Ιράκ, Παλαιστίνη και Υεμένη θα «απαντήσουν» και αν οι επιθέσεις δεν περιοριστούν σε στρατιωτικούς στόχους δεν αποκλείεται να γίνει πόλεμος στη Μέση Ανατολή, μεταξύ του «άξονα της αντίστασης» και του Ισραήλ.

Σε περίπτωση πολέμου στη Μέση Ανατολή, ανεξαρτήτως της εμπλοκής των δυτικών άμεσα ή έμμεσα, η Ελλάδα λόγω και της κοντινής γεωγραφικής της απόστασης θα επηρεαστεί.

Αν ξεκινήσει ο πόλεμος η πρώτη συνέπεια για την Ελλάδα θα είναι η υποδοχή προσφύγων από Ισραήλ, Λίβανο, Ιράκ, Παλαιστίνη και Υεμένη αφού αποτελεί την είσοδο για την Ευρώπη και κατά συνέπεια τις ΗΠΑ.

Επίσης θα υπάρξει εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου σε δυσθεώρητα ύψη που θα έχει ως συνέπεια την αύξηση του κόστους στα… πάντα: από τις μεταφορές μέχρι τα σούπερ μάρκετ.

Τέλος, μία άμεση συνέπεια ενδέχεται να αφορά και την εμπλοκή της Ελλάδας στη σύγκρουση. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα υπάρχουν στρατιωτικές βάσεις που χρησιμοποιούνται από το Ισραήλ. Οπότε δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν για βομβαρδισμούς σε Ιράν, Λίβανο, Ιράκ, Παλαιστίνη, Υεμένη.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πως οι βάσεις μπορεί να αποτελέσουν στόχο για «απάντηση», αφού πρόκειται για στρατιωτικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για πλήγματα.

Για την Ιστορία, οι βάσεις στην Ελλάδα είχαν χρησιμοποιηθεί και το 1967 στον πόλεμο των 7 ημερών από το Ισραήλ, ωστόσο η χώρα μας δεν είχε αποτελέσει στόχο για επίθεση.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.