Η επόμενη πανδημία: Συνειδητοποιείτε τι έρχεται μετά το τέλος του κορωνοϊού;

Η επόμενη πανδημία: Συνειδητοποιείτε τι έρχεται μετά το τέλος του κορωνοϊού;

«Νομίζω ότι το άμεσο μέλλον θα έχει πολύ περισσότερα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε»

Στις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού αναφέρθηκε ο γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος αναφορικά με το μέλλον της ανθρωπότητας απέναντι στις επιδημίες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παυλάκης μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα Mega» έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το τι αναμένεται στην ανθρωπότητα. «Το μέλλον μας επιφυλάσσει δυστυχώς αρκετές καινούργιες επιδημίες γιατί καταστρέφουμε το περιβάλλον. Με κάθε ταξίδι αεροπλάνου πηγαίνουμε οποιαδήποτε επιδημία σε οποιοδήποτε μέρος της Γης. Αυτό θα συνεχιστεί έτσι όπως είναι το στυλ ζωής μας. Νομίζω ότι το άμεσο μέλλον θα έχει πολύ περισσότερα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε», προειδοποίησε ο κ. Παυλάκης. «Οι επιδημίες δεν εξαφανίζονται τόσο εύκολα. Έχουμε συνεχείς επιθέσεις από ιούς, βακτήρια, πρωτόζωα, που είναι σε ένα μέρος της Γης, σε νυχτερίδες ή άλλα ζώα, και όταν δεν παίρνουμε τα μέτρα μας πάντα υπάρχει πιθανότητα για καινούργιες επιδημίες», εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά στο πώς προχωράμε με τον κορωνοϊό και τι θα γίνει με την 4η δόση του εμβολίου, ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι: «Οι ευάλωτες ομάδες πρέπει να κάνουν οπωσδήποτε 4η δόση, ίσως και άμεσα. Αν όμως κάποιος έχει περάσει πριν από ένα μήνα κορωνοϊό – είναι πολλοί οι άνθρωποι που μολύνονται μετά τα εμβόλια ή επαναμολύνονται -, δεν έχει νόημα να κάνουν το επόμενο εμβόλιο. Θα πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους». Παράλληλα, ο κ. Παυλάκης επισήμανε πως: «Ο κορωνοϊός δεν είναι ιός της σεζόν. Πέρυσι φωνάζαμε ότι χρειάζεται προσοχή για να μη γίνει καλοκαιρινή επιδημία. Η μετάλλαξη Δέλτα έπιασε στα νησιά και έκανε μετά μεγάλη ζημιά στην ελληνική κοινωνία. Η μετάλλαξη Ο5 είναι ο ιός που μπορεί να κάνει τις επόμενες επιδημίες, είτε στο τέλος του καλοκαιριού, είτε το φθινόπωρο», συνέχισε ο κ. Παυλάκης.

«Τα εμβόλια είναι ένα εργαλείο, δεν είναι μαγικό φυλαχτό. Γίνονται σε επαναλαμβανόμενες δόσεις, γιατί λίγα είναι τα εμβόλια που τα κάνεις μία φορά και ξεμπερδεύεις διά βίου. Φέτος έχουμε πενταπλάσια κρούσματα στην Ελλάδα από ό,τι στο ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι. Το ότι δε γεμίζουν τα νοσοκομεία οφείλεται στα εμβόλια», πρόσθεσε. Μιλώντας, τέλος, για το long Covid, ο κ. Παυλάκης εξήγησε ότι: «Είναι άνθρωποι που μετά από ένα χρόνο ή δύο από τη μόλυνσή τους με κορωνοϊό δεν μπορούν να πάνε στη δουλειά τους. Ο εγκέφαλός τους μπορεί να έχει πάθει ζημιά, τα νεφρά τους να έχουν καταστραφεί. Ένα 10% των ανθρώπων μπορούν να πάθουν μεγάλες ζημιές, μόνιμες, και να περάσουν μια ζωή ανάπηροι ή ημιανάπηροι».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.