Τα επικίνδυνα τρόφιμα και τα συμπτώματα
Μία τραγική είδηση έρχεται από το Μπορντό της Γαλλίας, όπου 32χρονη Ελληνίδα άφησε την τελευταία της πνοή μετά από αλλαντίαση.
Η γυναίκα γευμάτισε σε βραβευμένο εστιατόριο και εξέπνευσε, λίγο μετά τον γάμο της. Ο ιδιοκτήτης του Tchin-Tchin Wine Bar, παραδέχτηκε πως «είχα μια παρτίδα αποστειρωμένων σαρδελών και ότι όταν τις άνοιξα έπρεπε να πετάξω μερικές γιατί είχαν έντονη μυρωδιά. Άλλες φαίνονταν υγιείς και σερβιρίστηκαν στους πελάτες».
Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum (Κλωστηρίδιο της Αλλαντίασης) και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii.
Η τροφιμογενής αλλαντίαση προκύπτει όταν το κλωστηρίδιο αναπτύσσεται και παράγει τοξίνη σε τρόφιμο το οποίο καταναλώνεται χωρίς να προηγηθεί κατάλληλο μαγείρεμα, ώστε να καταστραφεί η τοξίνη.
Υπάρχουν έξι είδη αλλαντίασης:
- Τροφιμογενής
- Βρεφική
- Εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων
- Τραυματική
- Ιατρογενής
- Εισπνευστική
- Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ το Κλωστηρίδιο της Αλλαντίασης είναι ένα Gram (+) βακτηρίδιο που αναπτύσσεται καλύτερα υπό αναερόβιες συνθήκες. Το βακτηρίδιο παράγει σπόρια που του επιτρέπουν να επιβιώνει σε δυσμενείς συνθήκες μέχρι να υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες που να επιτρέψουν την ανάπτυξή του.
Υπάρχουν επτά τύποι αλλαντικής τοξίνης που διαχωρίζονται με τα γράμματα Α, Β, C, D, E, F, G. Μόνο οι τύποι Α, Β, Ε και σπάνια ο F προκαλούν νόσο στον άνθρωπο. Η αλλαντική τοξίνη θεωρείται από τις πιο θανατηφόρες ουσίες. Η μέση θανατηφόρος δόση (lethal dose- LD50) είναι 1 ng τοξίνης ανά χιλιόγραμμο βάρους σώματος.
Τα συμπτώματα της αλλαντίασης
Όσο για τα συμπτώματα της αλλαντίασης, αυτά είναι:
- διπλωπία
- θολή όραση
- βλεφαρόπτωση
- βραδυγλωσσία
- δυσκαταποσία
- ξηροστομία
- μυϊκή αδυναμία
Η αλλαντίαση χρήζει ιδιαίτερα άμεσης ιατρικής φροντίδας ώστε ο οργανισμός να μπορέσει να αντέξει το… σβήσιμο του νευρικού μας συστήματος.
Αλλαντίαση: Τα τρόφιμα που την προκαλούν
Τα τρόφιμα χαμηλής οξύτητας αποτελούν την πιο συχνή πηγή τροφιμογενούς αλλαντίασης που συνδέεται με την κατανάλωση κονσερβοποιημένων προϊόντων που παρασκευάζονται σε οικιακό περιβάλλον. Η τιμή του pH των τροφίμων αυτών είναι μεγαλύτερη από 4,6. Στην κατηγορία των τροφίμων χαμηλής οξύτητας περιλαμβάνονται:
- Η πλειονότητα των λαχανικών (π.χ. σπαράγγια, πράσινα φασολάκια, παντζάρια, πατάτες, καλαμπόκι)
- Ορισμένα φρούτα (π.χ. σύκα, κάποιες ποικιλίες ντομάτας)
- Γάλα
- Κρέας (όλα τα είδη)
- Ψάρια
- Θαλασσινά
Η επιμόλυνση ενός τροφίμου μπορεί να γίνει λόγω ακατάλληλου χειρισμού του κατά την επεξεργασία, την αποθήκευση ή τη χρήση του. Παραδείγματα τροφίμων που έχουν επιμολυνθεί με την τοξίνη της αλλαντίασης είναι:
- Ψιλοκομμένο σκόρδο σε λάδι
- Κονσέρβα σάλτσας (sauce) τυριού
- Κονσέρβες ντομάτας
- Χυμός καρότου
- Ψημένες πατάτες τυλιγμένες με αλουμινόχαρτο
Το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης
Το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης της τροφιμογενούς αλλαντίασης, κατά τη διαδικασία κονσερβοποίησης τροφίμων στο οικιακό περιβάλλον, είναι η τήρηση των επίσημων οδηγιών των φορέων που είναι αρμόδιοι για την ασφάλεια των τροφίμων. Αποφεύγουμε συμβουλές και οδηγίες ακόμη και εάν προέρχονται από συγγενείς και φίλους.
Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.