Με λέμβους και καταδυτικό εξοπλισμό
Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας.
Όπως ανέφερε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, στις πληγείσες περιοχές επιχειρούν- πέρα από το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων- μηχανήματα Μηχανικού, οχήματα γενικής χρήσης, λέμβοι και ελικόπτερα ενώ λόγω της δραματικής κατάστασης, έστειλαν και τη μονάδα «φάντασμα» Ζ-ΜΑΚ. Πρόκειται για την πιο «απόρρητη» μονάδα του Στρατού.
Η επίλεκτη ομάδα με το άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό ετοιμάστηκε ταχύτητα και αναχώρησε σε ομάδες έξι ατόμων. Φόρτωσε το σύνολο του καταδυτικού και του αναρριχητικού εξοπλισμού, τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα και λέμβους.
Έφτασε το συντομότερο δυνατό στον Παλαμά και έστησε τη βάση της. Ξεφόρτωσε τον εξοπλισμό και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τρεις εξαμελείς ομάδες αναγνώρισης με αντίστοιχες λέμβους κινήθηκαν άμεσα προς το χωριό Παλαμάς όπου το ύψος του νερού ξεπερνούσε τα τρία και τέσσερα μέτρα έχοντας σκεπάσει ακόμα και στέγες από σπίτια. Κάθε λέμβος μετέφερε βατραχάνθρωπο με καταδυτικό εξοπλισμό, τροφή, νερό αλλά και φάρμακα/υλικά για πρώτες βοήθειες.
Πίσω από τις ομάδες αναγνώρισης ακολουθούσε το δεύτερο κύμα με τις λέμβους διάσωσης και τις αντίστοιχες εξαμελείς ομάδες. Οι οποίες επικοινωνούσαν με τις ομάδες αναγνώρισης και κατευθύνονταν εκεί όπου είχαν εντοπιστεί εγκλωβισμένοι προκειμένου να τους παραλάβουν με προτεραιότητα στα παιδιά και στους ηλικιωμένους.
Οι διασωθέντες μεταφέρονταν πίσω στη βάση της όπου τους περίμενε γιατρός για τις πρώτες βοήθειες αλλά και ασθενοφόρα για όσους έχρηζαν περαιτέρω ιατρικής βοήθειας. Μέσα στο πυκνό σκοτάδι χρησιμοποιούσαν διόπτρες νυχτερινής όρασης ενώ όλες οι λέμβοι κινούνταν μόνο με τα κουπιά και όχι με τις μηχανές για λόγους ασφαλείας. Παρακολουθούσαν συνεχώς το βάθος του νερού και ενημέρωναν για τις παγίδες και τις μη προσβάσιμα σημεία.
Όταν η επιχείρηση έρευνα-διάσωση ολοκληρώθηκε στον Παλαμά οι Αμφίβιοι Κομάντος έλαβαν εντολή να κινηθούν προς το χωριό Κοσκινάς. Έπειτα από 3 ½ ώρες κουπί οι πρώτες λέμβοι αναγνώρισης έφτασαν στον Κοσκινά για να ακολουθήσουν οι λέμβοι διάσωσης λειτουργώντας με τον ίδιο τρόπο. Το επόμενο χωριό στο οποίο επιχείρησαν ήταν η Μαραθέα και ενώ ήδη είχαν απεγκλωβιστεί εκατοντάδες κάτοικοι.
Ήδη στην περιοχή είχε φτάσει και ο 2οςΛόχος της Ζ’ ΜΑΚ με αντίστοιχα 70 κομάντος ο οποίος προσέγγισε το Ψαθοχώρι όπου έστησε τη βάση του και ξεκίνησε να επιχειρεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο σε Κοσκινά, Μαραθέα αλλά και Κορδά. Η έρευνα-διάσωση δεν σταμάτησε ούτε λεπτό με τους Αμφίβιους καταδρομείς να επιχειρούν 24 ώρες το 24ωρο.Και οι δύο Λόχοι πραγματοποίησαν εκατοντάδες δρομολόγια και απεγκλώβισαν τουλάχιστον 1000 κατοίκους μεταξύ των οποίων μεγάλο αριθμό παιδιών, ηλικιωμένων και ατόμων με προβλήματα υγείας, σύμφωνα με το newpost.gr.
Ποια είναι η Ζ-ΜΑΚ
Η Ζ-ΜΑΚ ιδρύθηκε το 1997 λίγους μόλις μήνες μετά την Κρίση των Ιμίων, στο Μεγάλο Πεύκο. Η «μονάδα φάντασμα» όπως την αποκαλούν, είναι πλήρως επαγγελματική, καθώς σε αυτήν υπηρετούν μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι η ελληνική Navy Seals, μια μονάδα-φάντασμα, όπως την αποκαλούν.
Η κύρια αποστολή της Μονάδος είναι η ταχεία αντίδραση στο Αιγαίο και η ανακατάληψη βραχονησίδων, μικρονησίδων και μικρών νήσων. Η Ζ-ΜΑΚ έχει τρομακτική δύναμη πυρός και όπλα που δεν δείχνει ποτέ σε κάμερες. Η εκπαίδευση των μελών της είναι ιδιαίτερα σκληρή ενώ για λόγους ασφαλείας τα μέλη της δεν αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους.
Έχει την τυπική σύνθεση μιας Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών και συγκεκριμένα αποτελείται από τρεις λόχους κρούσης, έναν Λόχο διοίκησης και έναν Λόχο Πλωτών.
Όταν παρελαύνουν έχουν φούμο στο πρόσωπό τους για να μην αναγνωρίζονται και είναι εκπαιδευμένοι κατά τέτοιο τρόπο ώστε όχι μόνο να ανακαταλάβουν μια βραχονησίδα, αλλά και να διεισδύσουν αθόρυβα σε εχθρικό έδαφος.
Μεταφέρονται συνήθως με ελικόπτερα Σινούκ μαζί με τα φουσκωτά τους και τον οπλισμό τους.