Ο κύβος ερρίφθη για το lockdown των ανεμβολίαστων

Ο κύβος ερρίφθη για το lockdown των ανεμβολίαστων

Έρχονται αυστήροτερα περιοριστικά μέτρα ια τους ανεμβολίαστους, σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στην εξάπλωση της Covid-19 και στα νέα κρούσματα, που έχουν αγγίξει τα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της πανδημίας.

Έρχονται αυστήροτερα περιοριστικά μέτρα ια τους ανεμβολίαστους, σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στην εξάπλωση της Covid-19 και στα νέα κρούσματα, που έχουν αγγίξει τα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της πανδημίας.

Ο μέσος όρος των εβδομαδιαίων κρουσμάτων στη Γερμανία έφθασε τα 312 ανά 100.000 άτομα την Τρίτη και σε κάποιες περιοχές ξεπέρασε τα 1.000, όταν έναν χρόνο νωρίτερα -πριν ξεκινήσει η εμβολιαστική εκστρατεία- τα ποσοστά αυτά κυμαίνονταν στα 139 ανά 100.000 άτομα.

Ωστόσο, οι 265 θάνατοι από την Covid-19 που καταγράφηκαν την Τρίτη ήταν πολύ λιγότεροι σε σύγκριση με την κορύφωση της πανδημίας πριν ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Σημειώνεται ότι η εμβολιαστική κάλυψη κυμαίνεται στο 67%, αφήνοντας τη Γερμανία πολύ πίσω σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης φαίνεται να έχει χάσει τον προσανατολισμό της, καθώς η Γερμανία αναμένει τη νέα κυβέρνηση να αναλάβει τα ηνία. Καθώς συνεχίζουν τον τελευταίο γύρο των διαβουλεύσεων για τη συγκρότηση του κυβερνητικού συνασπισμού, Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν στην εφαρμογή νέων, αυστηρότερων μέτρων για την πανδημία, ανάμεσά τους η απαγόρευση χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς από τους ανεμβολίαστους, η επιστροφή στην τηλεργασία, όπου αυτό είναι εφικτό, η υποχρεωτική υποβολή σε διαγνωστικά τεστ για τους εισερχόμενους σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας, και τσουχτερά πρόστιμα για την πλαστογράφηση πιστοποιητικών εμβολιασμών ή αποτελεσμάτων διαγνωστικών εξετάσεων.

Οι Πράσινοι πιέζουν και για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων σε συγκεκριμένους τομείς, όπως σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας, ενώ οι Φιλελεύθεροι ζητούν να ισχύσει το μέτρο και στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Ο Σοσιαλδημοκράτης εν αναμονή καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, δήλωσε ότι είναι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, εφόσον υπάρχει ευρεία συναίνεση. Δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa έδειξε ότι το 53% των Γερμανών τάσσονται υπέρ του μέτρου.

Οι τρεις μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι τόνισαν ότι απορρίπτουν ένα καθολικό lockdown στη Γερμανία και είναι υπέρ της ψήφισης νόμου που θα επιτρέπει στα 16 ομόσπονδα κρατίδια να αποφασίζουν για τα μέτρα που θα εφαρμόζουν, ωστόσο έξι στους δέκα Γερμανούς τάσσονται κατά της κατάργησης του νόμου που δίνει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση την εξουσία να περνά τα αναγκαία για την πανδημία μέτρα.

Ο επιφανής ιολόγος Κρίστιαν Ντόρστερν προειδοποίησε κατ’ επανάληψη το τελευταίο διάστημα ότι τα εμβόλια και οι ενισχυτικές δόσεις δεν αρκούν για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και ότι θα χρειαστεί να εφαρμοστούν εκ νέου μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Όλαφ Σολτς θα έχουν  τηλεδιάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων για να συζητήσουν τα επόμενα μέτρα.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.