Αυστηρότερες ποινές για βιασμό ανήλικων και για εμπρησμό!

Αυστηρότερες ποινές για βιασμό ανήλικων και για εμπρησμό!

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης το σχέδιο νόμου με ένα ευρύ φάσμα αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα.

Αδυναμίες στην ποινική αντιμετώπιση αρκετών εγκλημάτων επιχειρεί να θεραπεύσει μέσω αλλαγών σε διατάξεις του Ποινικού Κώδικα το υπουργείο Δικαιοσύνης. Όλες οι αλλαγές, που είναι προϊόν διετούς μελέτης, τίθενται σε δημόσια διαβούλευση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα, προκειμένου να οδηγηθούν στη συνέχεια προς ψήφιση στη Βουλή.

Ανάμεσα στις προωθούμενες αλλαγές υπάρχουν αρκετές που «κουμπώνουν» σε σημαντικές υποθέσεις που απασχολούν τη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα, όπως η επαναφορά του αδικήματος της αλιείας στα χωρικά ύδατα της χώρας μας, αλλά και αλλαγή στο πλαίσιο ποινής της βαριάς σκοπουμενης σωματικής βλάβης που προκαλεί παραμόρφωση, η οποία πλέον από ανώτατο όριο 10 ετών, μπορεί να φτάσει μέχρι τα 15 έτη. Υπενθυμίζεται, ότι αυτό το αίτημα για μετατροπή κατηγορίας έχει η κατηγορούμενη στη δίκη με το βιτριόλι. Αντίστοιχα, το αδίκημα του εμπρησμού δασών τυποποιείται πλέον μόνο ως κακούργημα και στη βασική του μορφή με προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης έως 8 έτη και χρηματική ποινή.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη σχετική συνέντευξη τύπου του υπουργείου με το σχέδιο νόμου αποκαθίστανται αστοχίες του Ποινικού Κώδικα που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναβαθμίζονται σε κακουργήματα μείζονος ποινικής απαξίας, αναπροσαρμόζεται το πλαίσιο των ποινών, εκσυγχρονίζονται οι διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και εναρμονίζονται με τις ευρωπαϊκές συμβάσεις που ρυθμίζουν τα δικαιώματα προστασίας των ανηλίκων και ενηλίκων θυμάτων εγκληματικής δραστηριότητας.