Καλώς τον και ας άργησε... πολύ.
Είναι, το γνωρίζουν άπαντες αυτό, το εμβόλιο που έχει συζητηθεί όσο κανένα άλλο- εν πολλοίς αδίκως, μιας και πρόκειται για ένα σκεύασμα το οποίο δεν παρουσιάζει μεγάλες διαφορές στον τομέα των παρενεργειών με όλα τα υπόλοιπα, που για… κάποιο λόγο θεωρούνται πιο ασφαλή.
Ο λόγος φυσικά για το AstraZeneca, το οποίο λοιδορήθηκε (και όχι τυχαία- αλλά αυτό είναι μεγάλη κουβέντα…) όσο κανένα άλλο, έχασε τελείως το επικοινωνιακό παιχνίδι και κατέληξε να θεωρείται σχεδόν κίνδυνος-θάνατος για όποιον το κάνει- κάτι που είναι εντελώς μα εντελώς λάθος και αποτέλεσμα «στυγνής» παραπληροφόρησης.
Παρά το γεγονός πως τόσο το εμβόλιο της Pfizer όσο και της Moderna «επιφέρουν»- σπάνια, σπανιότατα- θρομβοφιλικά επεισόδια, το AZ των 5 ήπιων θρομβώσεων στο 1.000.000 είναι αυτό που έχει καταλήξει… δακτυλοδεικτούμενο.
Η αλήθεια, λοιπόν, είναι πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά ασφαλές εμβόλιο το οποίο λύνει σε μεγάλο βαθμό τα χέρια της ανθρωπότητας στην αέναη, όπως αποδεικνύεται, και σκληρή μάχη απέναντι στον κορωνοϊό.
Ωστόσο, ουδείς πρέπει να εθελοτυφλεί και να μην παραδεχτεί πως σε ορισμένες εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις πράγματι το AZ «οδήγησε» σε θρόμβους αυτόν που εμβολιάστηκε.
Κινούμενος σε αυτή την κατεύθυνση, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε ανακοίνωση νωρίτερα το απόγευμα της Παρασκευής (21/5), τονίζοντας το… προφανές.
Σε τι αναφερόμαστε;
Στα εξής δύο πολύ απλά πράγματα:
- Πρέπει να ελέγχονται για θρομβώσεις όσοι έχουν χαμηλά αιμοπετάλια τρεις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca και
- Πρέπει να αποφεύγουν να κάνουν τη δεύτερη δόση του AstraZeneca όσοι εμφάνισαν θρόμβους μετά την πρώτη δόση
Απολύτως λογικό, δε νομίζετε;