Στην Ελλάδα η πρώτη, παγκοσμίως, «έξυπνη στάση»!

Στην Ελλάδα η πρώτη, παγκοσμίως, «έξυπνη στάση»!

Με φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς

Στην παγκόσμια πρωτοπορία της αξιοποίησης της τεχνολογίας αιχμής, όπως είναι η νανοτεχνολογία, πέρασε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, καθώς έγινε ο πρώτος δήμος παγκοσμίως εγκαινιάζοντας την πρώτη «έξυπνη στάση» λεωφορείων που είναι εξοπλισμένη με εύκαμπτα φωτοβολταϊκά πάνελ τρίτης γενιάς.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα του έντονου ενδιαφέροντος που εξέφρασε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης μετά την επίσκεψη αντιπροσωπείας του δήμου στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ. Εκεί, η αποστολή του δήμου ξεναγήθηκε και ενημερώθηκε για τις καινοτόμες εφαρμογές από τον διευθυντή του εργαστηρίου καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη και τους ειδικούς επιστημονικούς συνεργάτες-ερευνητές και εκπροσώπους εταιρίας που συμπράττει στην προωθούμενη παραγωγή των εφαρμογών. Ανάλογη παρουσίαση έγινε και στο πρόσφατο παγκόσμιο συνέδριο-έκθεση Nanotexnology 2020 που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, και την οποία επισκέφθηκε ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών.

Ο κύκλος λοιπόν άνοιξε με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης της πρώτης «έξυπνης στάσης» στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, και συγκεκριμένα μπροστά στο δημαρχείο στη Δ.Ε. Συκεών. Πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια πιλοτική εφαρμογή με την οποία θα «συστηθεί» στους πολίτες, ενώ δόθηκε η εντολή στα στελέχη της Τ.Υ. να προχωρήσουν σε ολοκληρωμένη μελέτη για την αντικατάσταση των στάσεω νλεωφορείου μέσω διαγωνισμού.

Η ενεργειακά αυτόνομη στάση, όπως είναι η επίσημη ονομασία της, είναι εξοπλισμένη με εκτυπώσιμα οργανικά φωτοβολταϊκά τα οποία καλύπτουν τον καμπυλωτό θόλο της στάσης, παράγοντας ενέργεια από το διάχυτο φως. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στους δημότες-επιβάτες,προφυλασσόμενοι από τις UVυπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, να φορτίζουν το κινητό τηλέφωνό τους κατά το διάστημα αναμονής του λεωφορείου έχοντας στη διάθεσή τους τέσσερις θύρες USB.

Κατά τις βραδινές ώρες η στάση φωτίζεται αυτόνομα με φωτισμό LED, ενώ παράλληλα μπορεί να τροφοδοτήσει κατ’ επιλογή του δήμου ρούτερ για WiFi, μετεωρολογικό σταθμό, κ.ά. Κι όλα αυτά επιτυγχάνονται με τη χρήση της νανοτεχνολογίας, με όλα τα υλικά να είναι ανακυκλώσιμα.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.