«Μόνοι σε περίπτωση θερμού επεισοδίου» – Τα σενάρια αντίδρασης της Αθήνας στην τουρκική πρόκληση

«Μόνοι σε περίπτωση θερμού επεισοδίου» - Τα σενάρια αντίδρασης της Αθήνας στην τουρκική πρόκληση

Δεν σταματούν τις προκλήσεις οι Τούρκοι.

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Η γειτονική χώρα εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο παρά τα διαρκή διαβήματα της Ελλάδας.

«Οι νέες περιοχές ερευνών που έχουν αιτηθεί τα “Τουρκικά Πετρέλαια” για έρευνες και γεωτρήσεις βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλώσει η χώρα μας στον ΟΗΕ. Η χώρα μας θα συνεχίσει τη χρήση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην περιοχή την οποία έχει ανακοινώσει επανειλημμένα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

«Είναι απόλυτη η αποφασιστικότητα μας να υποστηρίξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο. Στα πλαίσια αυτά, οι σεισμικές μας έρευνες και οι γεωτρήσεις μας συνεχίζονται σύμφωνα με το προκαθορισμένο μας πρόγραμμα», συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ και του Ελεύθερου Τύπου στην Τουρκία φέρνει στο φως τον προκλητικό χάρτη των ερευνών. Σύμφωνα με τον χάρτη τουρκική εταιρεία πετρελαίου ζήτησε άδεια για έρευνα σε θαλάσσιες περιοχές κοντά σε Ρόδο, Κρήτη και Κάρπαθο.

«Μόνοι σε περίπτωση θερμού επεισοδίου» - Τα σενάρια αντίδρασης της Αθήνας στην τουρκική πρόκληση

«Μόνοι σε περίπτωση θερμού επεισοδίου» - Τα σενάρια αντίδρασης της Αθήνας στην τουρκική πρόκληση

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης σχολίασε ότι «σε περίπτωση της κρίσης (με την Τουρκία) θα είμαστε μόνοι μας». Ξεκαθάρισε με αυτόν τον τρόπο ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιμένει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αίγυπτο ή ακόμη και τη Γαλλία.

Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου τρία είναι τα σενάρια για την ελληνική αντίδραση στη νέα αυτή πρόκληση. Αρχικά υπάρχει η δυνατότητα για επιχείρηση απώθησης αν ερευνητικό σκάφος φτάσει σε ελληνική ναυτική περιοχή.

Δεύτερον η αποτροπή διεξαγωγής σεισμικής έρευνας όπως έγινε με την φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» το 2008. Τρίτον συνεχής αεροναυτική παρουσία στην περιοχή, και αν η Άγκυρα κάνει έρευνες θα απαιτηθούν στοιχεία ερευνών που έγιναν εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.