Δε θα ξεμπερδέψουμε εύκολα: Η πρόβλεψη των επιστημόνων για την πορεία του κορωνοϊού

Τα εννέα μυστήρια του κορωνοϊού

Τι ανέφερε στην χθεσινή ενημέρωση ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Μία νέα πραγματικότητα ζει όλος ο πλανήτης λόγω της ταχείας εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Σχεδόν ο μισός πλανήτης ζει σε συνθήκες καραντίνας ενώ έχουν καταγραφεί περισσότερα από δύο εκατομμύρια κρούσματα. Όπως φαίνεται όμως η νέα αυτή πραγματικότητα θα παραμείνει για αρκετό καιρό αφού όπως τόνισε και ο Σωτήρης Τσιόδρας πρέπει να υπάρχει διαρκής επαγρύπνηση για τον ιό τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο λοιμωξιολόγος στις επισημάνσεις του χρησιμοποίησε στοιχεία του Χάρβαρντ που δε δίνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Οι εκτιμήσεις γίνονται ακόμη πιο απαισιόδοξες αν λάβουμε υπόψη μας ότι το εμβόλιο θα χρειαστεί τουλάχιστον έναν χρόνο για να βγει στην αγορά.

«Σε πρόσφατη προβολή των εκτιμήσεων μετάδοσης του ιού την περίοδο μετά την πανδημία, επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ χρησιμοποίησε γνωστά δεδομένα για τις επιδράσεις της εποχικότητας και της ανοσίας από άλλους κορωνοϊούς. Με αυτά τροφοδότησε ένα μαθηματικό μοντέλο που αφορά την πορεία του νέου ιού. Το μοντέλο εκτιμά πως θα υπάρχουν νέα επιδημικά κύματα του ιού, τους επόμενους χειμώνες, μετά το αρχικό σοβαρό κύμα που έχουν νιώσει οι περισσότερες χώρες» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, προσθέτοντας ότι «εάν δεν υπάρξουν άλλα μέτρα, όπως πχ ένα καλό εμβόλιο, μια επιτυχής θεραπεία, τότε τα μέτρα αυτά, κάθε περίοδο επιδημικού κύματος θα αποτελούν το κρίσιμο σημείο για την επιτυχή αντιμετώπιση του ιού, μέχρι να χτιστεί αυτό που ονομάζουμε συλλογική ανοσία» ανέφερε σχετικά στην ενημέρωση ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Όσον αφορά την εποχικότητα του ιού ο Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε ότι: «Οι ειδικοί του Χάρβαρντ έχουν πάρει δεδομένα για την εποχικότητα και τις αλλαγές που μπορεί να επιφέρει η θερμοκρασία στην επιβίωση του ιού στο περιβάλλον. Έχουν πάρει εκτιμήσεις και νούμερα από την ανοσία που προκαλούν στον πληθυσμό αντίστοιχοι κορωνοϊοί και με βάση αυτά προβλέπουν ότι δεν θα είναι χειρότερα τα πράγματα το καλοκαίρι. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι μπορεί να είναι χειρότερα τα πράγματα το φθινόπωρο-χειμώνα και σίγουρα χειρότερο, από κάτι αντίστοιχο που θα συμβαίνει το καλοκαίρι».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.