Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν.
Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας για τη συγχώνευση του Ελληνικού Ανοικτού πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, το υπουργείο Παιδείας απέσυρε το σχέδιο του. Για το θέμα αυτό μάλιστα ο υπουργός και κοσμήτορες του πανεπιστημίου είχαν ανταλλάξει «βαριές κουβέντες» καθώς οι καθηγητές ήταν απόλυτα αρνητικοί στο συγκεκριμένο σχέδιο διότι πιστεύουν ότι θα οδηγούσε στην υποβάθμιση του ιδρύματος.
Αντί λοιπόν για …συγχώνευση, χτες ο υπουργός ανακοίνωσε μέτρα αναπτυξιακής στρατηγικής για το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, όπως:
- Ιδρύεται εντός του ΕΑΠ Εθνικό Κέντρο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών το οποίο θα διοργανώνει και θα υλοποιεί, με προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης αλλά και διά ζώσης, τη διαρκή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που θα είναι δωρεάν με εξασφαλισμένα κονδύλια από το ΕΣΠΑ. Το Κέντρο θα έχει Διοικητικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του οποίου θα είναι μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ.
- Το ΕΑΠ θα παρέχει δωρεάν πιστοποιητικά παιδαγωγικής επάρκειας σε όλους τους φοιτητές των πολυτεχνικών σχολών.
- Θα ιδρυθεί Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο (ΠΕΚ) και μετά από προτάσεις της Διοικούσας Επιτροπής θα διαμορφωθούν τα Ερευνητικά Ινστιτούτα. Αυτό θα αποτελέσει ‘φυτώριο’ παραγωγής νέων ερευνητών, σε συνεργασία με τα μέλη Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) και τους υποψήφιους διδάκτορες του ΕΑΠ.
- Για το μη μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό του ΕΑΠ (Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό), αντί για δεκάμηνες συμβάσεις με δυνατότητα ανανέωσης για τρία χρόνια, το ΕΑΠ θα συνάψει για ένα ποσοστό των ΣΕΠ τριετείς συμβάσεις.
- Καλείται τη Διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΠ να προτείνει τρόπους για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων του ΕΑΠ. «Ζητούμε να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο, ώστε να καλυφθεί η ανάγκη κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους αποφοίτους του ΕΑΠ, οι οποίοι για το Δημόσιο έχουν πτυχίο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), αλλά στην εκπαίδευση δεν έχουν πρόσβαση σε κατηγορίες ΠΕ».