Η είδηση πως το DNA που εντοπίστηκε στα ευρήματα που ξέθαψαν οι Βρετανοί στην Κω, δεν ανήκει στον μικρό Μπεν ή στους συγγενείς του, έφερε τα πάνω – κάτω στο θρίλερ που ταλανίζει τους Άγγλους και το νησί πάνω από είκοσι επτά χρόνια.
Η Αγγελική Νικολούλη που από την πρώτη στιγμή υποστήριζε πως το μυστικό της εξαφάνισης του μικρού παιδιού κρυβόταν στο νησί της Κω, παρακολουθούσε στενά και αθόρυβα τις επιστημονικές έρευνες που διεξάγονταν στη Σκωτία, τα τελευταία δύο χρόνια.
Πριν ακόμα τα νέα κυκλοφορήσουν στον Βρετανικό Τύπο την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, το «Τούνελ» είχε ήδη περάσει τα σύνορα της χώρας και το άβατο του παγκόσμιου κέντρου ερευνών, για να καταγράψει τις εξελίξεις στα εγκληματολογικά του εργαστήρια.
Κατάφερε ακόμα και εισχώρησε στην «καρδιά» της απόρρητης έρευνας ενώ η κάμερα κατέγραψε το σημαντικό στοιχείο που οι επιστήμονες «διάβασαν», είκοσι επτά χρόνια μετά.
Με την συνεργασία του δημοσιογράφου του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου ITV Μαρκ Γουίτι, η καθηγήτρια Λόρνα Ντόσον ειδική εγκληματολόγος εδαφοαναλύτρια, δέχτηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις του «Τούνελ» για τη λεπτή έρευνα που διεξήγαγε.
Η ίδια μπορεί να εργαστεί με ένα μικροσκοπικό δείγμα γης – το ισοδύναμο έξι κόκκων ζάχαρης.
Σε ποιον ανήκει το DNA;
Πάνω στα στοιχεία που ανέδειξε η έμπειρη εξειδικευμένη εγκληματολόγος, βασίστηκε η νέα κατεύθυνση ερευνών των Άγγλων αξιωματούχων που για δύο χρόνια περίμεναν να δώσουν μια απάντηση στην οικογένεια του Μπεν.
Το γενετικό υλικό που αναδείχθηκε από τα «χημικά αποτυπώματα» που εντόπισε η Ντόσον, στο σανδάλι και στο αυτοκινητάκι που πιστεύεται πως ανήκαν στον Μπεν, δεν ταυτοποιήθηκε με το DNA του μικρού αγοριού. Το καυτό ερώτημα που παραμένει και που είναι άγνωστο αν θ’ απαντηθεί ποτέ, είναι σε ποιον ανήκει το DNA που βρέθηκε.
Δύο μέρες πριν την επίσημη ανακοίνωση στον Βρετανικό Τύπο το «Τούνελ» είχε ζητήσει και έλαβε από το γραφείο τύπου της αστυνομίας του Νότιου Γιορκσάιρ, μια επίσημη δήλωση.
Σ΄αυτήν ο επιθεωρητής Τζον Κάζενς ανέφερε μεταξύ άλλων πως είναι πεπεισμένος πως ο Μπεν πέθανε την ημέρα της εξαφάνισης, σαν αποτέλεσμα ενός τραγικού περιστατικού που έγινε στην αγροικία.
Οι αστυνομικοί του Νότιου Γιορκσάιρ είχαν ήδη ενημερώσει την μητέρα του Μπεν Κάρυ, για τα αρνητικά αποτελέσματα του τεστ DNA. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κύκλος των ερευνών ολοκληρώθηκε, αλλά η υπόθεση παραμένει στην αστυνομία μέχρι να παρουσιαστεί κάτι αξιόλογο στο μέλλον.
Η Κάρι Νίνταμ ζήτησε τη βοήθεια της Αγγελικής Νικολούλη και απηύθυνε έκκληση σε συγκεκριμένο μάρτυρα να μιλήσει. Είναι αυτός που κατηύθυνε τους Βρετανούς να ερευνήσουν μια δεύτερη τοποθεσία κοντά στην αγροικία απ’ όπου ο Μπεν θεάθηκε για τελευταία φορά.
Σκωτία, 27 χρόνια μετά: Το «Τούνελ» στα εργαστήρια που «διάβασαν» τα θαμμένα στοιχεία…
Το «Τούνελ» είναι η πρώτη ελληνική εκπομπή έρευνας που κατάφερε να διεισδύσει στα ερευνητικά, εγκληματολογικά εργαστήρια στην πόλη Νταντί της Σκωτίας.
Η έμπειρη καθηγήτρια Λόρνα Ντόσον, δήλωσε στην εκπομπή:
«Υπήρχαν πολλά σενάρια σχετικά με το τι συνέβη στο αγνοούμενο παιδί που εξέταζε η Αστυνομία. Αν περιπλανήθηκε ή χάθηκε, αν σκοτώθηκε σε ατύχημα, ή αν θάφτηκε. Από την δική μας πλευρά οι επιστήμονες προσπαθούσαμε να καταλήξουμε σε μια λογική απάντηση για όλες αυτές τις υποθέσεις που εξετάζονταν. Η ομάδα μου και εγώ ερευνούσαμε για μια πιθανή μετακίνηση ή εκχύλιση υλικού σε πιθανά σημεία που ίσως υπήρχαν δείγματα ανθρώπινης αποσύνθεσης», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στο χώμα στο εσωτερικό του παιχνιδιού που πιστεύεται ότι ανήκε στον μικρό Μπεν και που βρέθηκε κυριολεκτικά την τελευταία μέρα των ερευνών που διεξήγαγαν οι Βρετανοί στην Κω το 2016, ανιχνεύθηκε ένα χημικό αποτύπωμα που υποδείκνυε την ύπαρξη ανθρώπινης χημικής αποσύνθεσης. Ισχυρότερη ένδειξη χημικής αποσύνθεσης εντοπίστηκε σε απομεινάρι παιδικού σανδαλιού παρόμοιο με αυτό που φορούσε το παιδί που είχε βρεθεί στην Κω, στον πρώτο κύκλο ερευνών το 2012.
Ο χημικός αναλυτής Τόμ Σέφερντ , συνεργάτης της καθηγήτριας Ντόσον, μέσω ειδικής επεξεργασίας διάσπασης διαφορετικών χημικών τύπων κατάφερε μέσω ενός χρωματογραφικού ίχνους, να αναγνώσει επιστημονικά την ένδειξη αυτή, που υποδήλωνε ανθρώπινη αποσύνθεση.
Η χημική ανάγνωση των ουσιών που εντοπίστηκαν στα υπολείμματα του σανδαλιού, καταγράφηκαν για πρώτη φορά από κάμερα τηλεοπτικής εκπομπής.
Διαφορετική εξέταση και από σκυλιά…
Η επιστημονική ομάδα της Λόρνα Ντόσον μετέφερε τη συγκεκριμένη έρευνα των δειγμάτων και εκτός εργαστηρίων.
Σε συνεργασία με την αστυνομία της Σκωτίας επιστρατεύτηκαν ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά που πήραν μέρος σε μια διαφορετική εξέταση. Οι επιστήμονες τοποθέτησαν αποσπώμενα μέρη των αντικειμένων που εξετάζονταν σ’ ένα πεδίο ελέγχου, ειδικά γι αυτόν τον σκοπό. Τα σκυλιά με τη σειρά τους ανίχνευαν και υποδείκνυαν.
Σε ερώτηση αν η τεχνολογία μπορεί να προσδιορίσει αν το ανθρώπινο γενετικό υλικό που εντοπίστηκε ανήκε σε παιδί ή ενήλικο άτομο, απάντησε :
«Η έρευνα δεν εξετάζει τις ευαισθησίες μεταξύ της ηλικίας του υγρού και των χημικών ενώσεων που προκύπτουν από αυτήν την αποσύνθεση. Ωστόσο η έρευνα συνεχίζεται, για παράδειγμα στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ με το οποίο συνεργαζόμαστε, εξετάζουμε αυτά τα θέματα και έτσι στο μέλλον θα είμαστε σε θέση να πούμε αν πρόκειται για αίμα που προέρχεται από παιδί ή από ενήλικο άτομο».
Διευκρίνισε πως οι χημικές ενώσεις που αφέθηκαν πίσω, αντιπροσωπεύουν τη διαφορά χρόνου σχετικά με το πότε εναποτέθηκαν στο έδαφος.
«Είμαστε σε θέση να πούμε όπως και κάναμε, πως στην ίδια περιοχή που ο Μπεν θεάθηκε για τελευταία φορά, υπήρχαν χημικές ενώσεις που βρήκαμε πως ήταν ενδεικτικές αρχαίας ταφής και για την ακρίβεια των ελληνιστικών χρόνων. Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να προσδιορίσουμε αν ένα εύρημα είναι πιο πρόσφατο ή από την αρχαία εποχή».
Η μεθοδολογία της καθηγήτριας Ντόσον έχει βρει εφαρμογές σε διάφορες ποινικές υποθέσεις και εξιχνιάσεις δολοφονιών που έχουν απασχολήσει έντονα τη βρετανική κοινή γνώμη.
Η επίσημη απάντηση των Βρετανών αστυνομικών στο «Τούνελ»…
Ο επιθεωρητής Τζον Κάζενς δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Πρόσφατα ενημέρωσα την οικογένεια του Μπεν σχετικά με δείγμα DNA που βρέθηκε σε ένα αυτοκίνητο- παιχνίδι, που ήταν παρόμοιο όπως μας είχαν πει, με αυτό που είχε ο Μπεν στην κατοχή του στις 24 Ιουλίου 1991 που χάθηκε.
Το DNA δεν ταυτοποιήθηκε με τον Μπεν ή την οικογένειά του. Ωστόσο, θα ήθελα να επαναλάβω ότι παρά το στάδιο αυτό της εγκληματολογικής εξέτασης και του αποτελέσματος, εξακολουθεί να είναι η επαγγελματική μου πεποίθηση, βασισμένη σε όλα τα στοιχεία και τα γεγονότα που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της παρούσας έρευνας μέχρι σήμερα, ότι ο Μπεν πέθανε εξαιτίας ενός τραγικού συμβάντος στην αγροικία της Κω, με την εμπλοκή μηχανημάτων κατεδάφισης εκείνη την ημέρα.
Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την οικογένεια του Μπεν και τις ελληνικές αρχές, οι οποίες διατηρούν προτεραιότητα στην έρευνα και στην ενημέρωση, εάν προκύψουν περαιτέρω πληροφορίες. Θα μελετήσουμε επίσης κάθε ευκαιρία για να συνεχιστεί η εξέταση όλων των ανακτώμενων στοιχείων «.
Το ITV για τις εξελίξεις…
Η νέα ανατροπή στην υπόθεση του μικρού Μπεν Νίνταμ που για πάνω από είκοσι επτά χρόνια απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη, ανακοινώθηκε στον Βρετανικό Τύπο την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου.
«Παρά τα όσα μας είπαν οι αστυνομικοί του Νότιου Γιορκσάιρ, υπάρχει ακόμα το στοιχείο της αμφιβολίας στο μυαλό μας. Όχι πως η αστυνομία έκανε λάθος, αλλά αν κάποιος είπε ψέματα; Μήπως κάποιος έδωσε ψευδείς πληροφορίες για να κάνει την αστυνομία του Νότιου Γιορκσάιρ και μας να πιστέψουμε ότι ο Μπεν πέθανε εκείνη την ημέρα, για να ρίξει στάχτη στα μάτια;».
Δεν παρέλειψε να ζητήσει και τη συνδρομή της Ελληνίδας ερευνήτριας Αγγελικής Νικολούλη:
«Προτρέπω συγκεκριμένο μάρτυρα να καλέσει στην εκπομπή της κας Νικολούλη έστω και ανώνυμα και να πει σε εκείνη ή σε εμένα , τι είπε στην Βρετανική Αστυνομία και αν δεν έχει τίποτα να κρύψει ή να φοβηθεί, να δώσει τις πληροφορίες», είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: anikolouli.gr
Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.