Μόνιμο πρόβλημα όρασης για 31χρονο άνδρα που πλέον βλέπει τα πάντα με κόκκινη απόχρωση λόγω υπερδοσολογίας του γνωστού φαρμάκου!
Ερευνητές από το νοσοκομείο Mount Sinai αναφέρουν ότι ο 31χρονος έφτασε στα Επείγοντα με παράπονα ότι είχε πρόβλημα όρασης και στα δύο μάτια, επειδή τα έβλεπε όλα γύρω του με μια κόκκινη απόχρωση, ενώ έβλεπε και “πολύχρωμες φωτεινές αναλαμπές” επί δύο ημέρες.
Είπε ότι τα συμπτώματά του άρχισαν λίγο μετά τη λήψη μιας δόσης υγρού κιτρικού σιλδεναφίλλης (liquid sildenafil citrate), που πωλείται συχνά με το εμπορικό σήμα Viagra, το οποίο είχε αγοράσει μέσω διαδικτύου.
Η εν λόγω ουσία είναι γνωστό ότι προκαλεί μερικές φορές μικρές οπτικές διαταραχές, όπως θολή όραση, ή αυξημένη ευαισθησία στο φως, παρόλο που αυτές συνήθως υποχωρούν μέσα σε μία ημέρα. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής είχε πάρει πολύ περισσότερο από τη συνιστώμενη δόση των 50 mg.
Οι γιατροί διέγνωσαν επίμονη τοξικότητα του αμφιβληστροειδούς, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η υπερβολική δόση είχε προκαλέσει βλάβη στον αμφιβληστροειδή.
Ο αμφιβληστροειδής είναι ένα λεπτό στρώμα νευρικού ιστού που καλύπτει το πίσω μέρος του βολβού του ματιού και υποδέχεται συγκεντρωμένο φως από τον φακό του ματιού, το οποίο στη συνέχεια μετατρέπεται σε ηλεκτρικά σήματα που αποστέλλονται στον εγκέφαλο για επεξεργασία σε οπτικές εικόνες. Η… χρωματισμένη όραση του 31χρονου συνεχίστηκε για περισσότερο από ένα χρόνο από την αρχική του διάγνωση, παρά τις διάφορες θεραπείες.
Προσοχή στην δοσολογία κάθε φαρμάκου
Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι τα προβλήματα όρασης που προκαλούνται από βλάβη του αμφιβληστροειδούς μπορεί να προκύψουν από υπερδοσολογία φαρμάκου για την στυτική δυσλειτουργία και ότι η υπερβολική χρήση του φαρμάκου μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα, πιθανώς μη αναστρέψιμα, προβλήματα όρασης.
«Οι άνθρωποι πολλές φορές νομίζουν, ότι εάν κάτι είναι καλό, τότε όσο πιο πολύ παίρνουν, τόσο καλύτερα είναι», αναφέρει ο δρ. Ρίτσαρντ Ρόζεν, επικεφαλής της μελέτης και διευθυντής στο νοσοκομείο Mount Sinai. «Αυτή η μελέτη δείχνει πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η υπερβολική δόση ενός κοινού φαρμάκου. Οι άντρες πρέπει να καταλάβουν ότι μπορεί να πάθουν μακροχρόνιο πρόβλημα όρασης σε περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσης αυτού του φαρμάκου», πρόσθεσε.
«Ερυθροποίηση» της όρασης
Η προσωρινή κόκκινη απόχρωση στην όραση μπορεί να προκληθεί από περισσότερα από 20 διαφορετικά φάρμακα και μερικές φορές συμβαίνει μετά από χειρουργική επέμβαση καταρράκτη, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας.
Οι φωτεινές εκλάμψεις (φωτοψία) συνδέονται συχνότερα με ημικρανίες, αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς (όταν ο αμφιβληστροειδής διαχωρίζεται από το οπίσθιο μέρος του ματιού) και οπίσθια αποκόλληση του υαλοειδούς (μια πάθηση που προκαλείται από φυσικές αλλαγές στο υγρό μέσα στο μάτι).