Η βόμβα έσκασε: Τέλος η ταμπέλα Praktiker στην Ελλάδα

praktiker

Η αποχώρηση της ταμπέλας Praktiker σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας νέας

Ραγδαίες εξελίξεις στον χώρο του λιανεμπορίου DIY και ειδών σπιτιού προκαλεί η εξαγορά της Praktiker Hellas από την Pavăl Holding, μητρικό όμιλο της ρουμανικής αλυσίδας Dedeman.

Μια συμφωνία που δεν φέρνει απλώς μια αλλαγή στο μετοχολόγιο, αλλά ανοίγει νέο κεφάλαιο για την παρουσία της εταιρείας στην ελληνική αγορά και ενδεχομένως το τέλος της γνωστής επωνυμίας Praktiker, όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Έρχεται ρουμανική «επέλαση»

Το βάρος πίσω από αυτή τη συμφωνία το φέρνουν οι Ρουμάνοι δισεκατομμυριούχοι Dragoş και Adrian Pavăl, ιδρυτές της Dedeman, μιας εταιρείας με κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 2,6 δισ. ευρώ και ισχυρό αποτύπωμα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Με την εξαγορά της Praktiker Hellas, οι δύο επιχειρηματίες επιχειρούν αποφασιστική είσοδο στην Ελλάδα, εντείνοντας τον ανταγωνισμό με ονόματα όπως η Leroy Merlin, η IKEA, η Jysk, η Lidl αλλά και εκατοντάδες τοπικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο των κατασκευών, επίπλων και διακόσμησης.

Η Praktiker αλλάζει εποχή

Παρότι το brand Praktiker θα παραμείνει στην αγορά για περίπου δύο χρόνια, η παρουσία του είναι προγραμματισμένο να φθίνει. Στο μεταξύ, η νέα διοίκηση σχεδιάζει επιθετική επέκταση του δικτύου, τόσο στην Αττική (νότια και δυτικά προάστια) όσο και στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, η υπογραφή προσυμφώνου με την Eurobank για την εξαγορά όλων των ακινήτων που σήμερα ενοικιάζει η εταιρεία, αποτελεί κίνηση στρατηγικής σημασίας, διασφαλίζοντας μακροχρόνια σταθερότητα και αυξημένο επιχειρησιακό έλεγχο.

Η σημερινή εικόνα της Praktiker

Η Praktiker Hellas λειτουργεί αυτή τη στιγμή 17 καταστήματα, απασχολεί 1.186 εργαζόμενους και εξυπηρετεί 7 εκατομμύρια πελάτες ετησίως, με μια γκάμα άνω των 60.000 προϊόντων.

Από ένα ψιλικατζίδικο σε αυτοκρατορία

Η ιστορία των αδελφών Pavăl ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με ένα μικρό κατάστημα 16 τ.μ. στο Bacău της Ρουμανίας. Με ελάχιστα ίδια κεφάλαια και πολλές θυσίες, μετατράπηκαν σταδιακά σε πρωταγωνιστές της αγοράς. Το όνομα Dedeman προέκυψε από τα αρχικά των ονομάτων τους και συγγενικών τους προσώπων – μια τυχαία αλλά απολύτως επιτυχημένη επιλογή, όπως αποδείχθηκε.

Σήμερα, η Dedeman διαθέτει 64 υπερκαταστήματα, 5 logistics centers, ιδιόκτητο στόλο και πάνω από 13.500 εργαζομένους. Μέσα από την Pavăl Holding, το επιχειρηματικό τους οικοδόμημα εκτείνεται από τα ακίνητα και την ενέργεια, μέχρι τη γεωργία, την υγειονομική περίθαλψη, τα φαρμακεία, ακόμη και τον ξενοδοχειακό κλάδο στην Ιταλία και την Ελβετία.

Το 2024, η Dedeman κατέγραψε τζίρο 12,29 δισ. λέι (περίπου 2,6 δισ. ευρώ), ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 1,64 δισ. λέι, σημειώνοντας άνοδο 7% από το προηγούμενο έτος. Οι Dragoș και Adrian Pavăl κατατάσσονται μεταξύ των πλουσιότερων Ρουμάνων, με προσωπικές περιουσίες άνω των 2 δισ. και 1,4 δισ. δολαρίων, αντίστοιχα, σύμφωνα με τη λίστα του Forbes 2025.

Μια αγορά με δυναμική

Παρά τις προκλήσεις του πληθωρισμού, η ελληνική αγορά DIY παρουσιάζει ανοδική τάση. Η ετήσια αξία της αγοράς εκτιμάται στα 2,05 δισ. ευρώ, με θετικές ενδείξεις για τα επόμενα χρόνια. Η αυξανόμενη οικοδομική δραστηριότητα, τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, αλλά και η στροφή προς το ηλεκτρονικό εμπόριο (με προβλεπόμενο τζίρο 182 εκατ. ευρώ για το 2025), ενισχύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Στον πυρήνα της αγοράς εξακολουθούν να βρίσκονται τα οικοδομικά υλικά και τα εργαλεία, που συνεισφέρουν σχεδόν το 43% των συνολικών εσόδων.

Τελευταίες Ειδήσεις