
Τελικά, πληρώνει πάντα αυτός που δουλεύει μόνος του
Με έναν νέο γύρο φορολογικών επιβαρύνσεων θα έρθουν αντιμέτωποι το 2026 περίπου 400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, καθώς το τεκμαρτό εισόδημα ανεβαίνει μαζί με τον κατώτατο μισθό, προκαλώντας ντόμινο αυξήσεων στους φόρους.
Η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού από τα 830 στα 880 ευρώ που τέθηκε σε ισχύ την 1η Απριλίου 2025, συμπαρασύρει αυτόματα και το τεκμαρτό εισόδημα, το οποίο λειτουργεί ως βάση υπολογισμού για τους φόρους των επαγγελματιών. Το αποτέλεσμα; Το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για το 2025 ανεβαίνει στα 12.320 ευρώ (από 11.620 το 2024), ανεβάζοντας τον ελάχιστο φόρο από 1.256 σε 1.410 ευρώ.
Με απλά λόγια, χιλιάδες μικροί επαγγελματίες, τεχνίτες, λογιστές, μικροπωλητές, επισκευαστές και άλλοι με χαμηλές δηλώσεις, θα δουν φουσκωμένα εκκαθαριστικά μέσα στο 2026, ακόμη κι αν το πραγματικό τους εισόδημα δεν έχει αυξηθεί ούτε κατά ένα ευρώ.
Φορολογικός «εφιάλτης»
Αν το 2026 μοιάζει με φορολογικό εφιάλτη, το οικονομικό επιτελείο υπόσχεται πως το 2027 θα φέρει μειώσεις φόρων μέσα από μια νέα φορολογική κλίμακα. Οι ελαφρύνσεις θα είναι κλιμακωτές και θα αφορούν όσους έχουν καθαρά κέρδη άνω των 10.000 ευρώ, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί σε νέους επαγγελματίες έως 30 ετών και οικογένειες με παιδιά.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρουσιάσει εντός του 2026 πακέτο στήριξης ύψους 700 εκατ. ευρώ (περίπου 0,3% του ΑΕΠ), το οποίο θα στοχεύει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μεταξύ των προτάσεων που ήδη συζητούνται:
- Μείωση του εταιρικού συντελεστή στο 15% για τις μικρές επιχειρήσεις.
- Περικοπή της προκαταβολής φόρου από 80% σε 55%-60%.
- Κατάργηση ή μείωση του τέλους επιτηδεύματος των 1.000 ευρώ ετησίως.
- Έκπτωση φόρου για κεφάλαια που επανεπενδύονται στην επιχείρηση.
Η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει και τεχνικές λύσεις για να αποφύγει νέα επιβάρυνση το 2026, όταν ο κατώτατος αναμένεται να ανέβει στα 950 ευρώ. Στο τραπέζι βρίσκονται σενάρια όπως:
- Υπολογισμός του τεκμαρτού στο 90% του κατώτατου μισθού, ή
- Προσωρινό «πάγωμα» του τεκμαρτού εισοδήματος.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2026, έπειτα από διαβούλευση με τους επαγγελματικούς φορείς.
Η ουσία, όμως, δεν αλλάζει: το 2026 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για όσους παλεύουν μόνοι τους στην αγορά. Και η φράση «αυτά ούτε ο Κατρούγκαλος» φαίνεται πως εκφράζει απόλυτα την αγανάκτηση του κόσμου των μικρομεσαίων.