Στην «τσιμπίδα» της ΑΑΔΕ οι φοροφυγάδες
Η φοροδιαφυγή αποτελεί μάστιγα και στερεί από το ελληνικό κράτος έσοδα με αποτέλεσμα οι μισθωτοί και οι επαγγελματίες που δεν κρύβουν εισοδήματα να βρίσκονται αντιμέτωποι με δυσανάλογα για τις απολαβές τους χρέη.
Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός αναμένεται να ρίξει στη μάχη για την πάταξη της φοροδιαφυγής κάθε διαθέσιμο ψηφιακό μέσο για να ξετρυπώσει τους φοροφυγάδες.
Οι ελεγκτές μπορούν να διενεργήσουν φορολογικούς ελέγχους από τα γραφεία τους χωρίς να έχει ενημερωθεί καν ο φορολογούμενος, ενώ με τη χρήση ειδικών αλγορίθμων «σκανάρουν» μέσα σε μερικά λεπτά φορολογικές δηλώσεις, κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών έως και τα social media για να διαπιστωθούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής από influencers ή ακόμα και εταιρείες.
Για το 2025 μάλιστα, η ΑΑΔΕ έχει προγραμματιστεί η διενέργεια 26.000 ελέγχων σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι 2.500 θα αφορούν μεταβιβάσεις ακινήτων, δωρεές και κληρονομιές.
Το «ΔΕΟΣ»
Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο έσοδα 2,5 δισ. ευρώ το 2027 και η εφορία έχει ξεκινήσει το κυνήγι των φοροφυγάδων. Στο επίκεντρο βρίσκονται αδήλωτα εισοδήματα, απάτες ΦΠΑ και τεράστια κυκλώματα με εικονικές επιχειρήσεις και τιμολόγια που κοστίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο στα κρατικά ταμεία.
Από 1/1/2025 έχουν ριχτεί στη μάχη νέες ομάδες ελεγκτών οι οποίοι συμμετέχουν στην νέα υπηρεσία που ονομάζεται ΔΕΟΣ, σύμφωνα με το mononews.gr. Οι Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών (ΔΕΟΣ) θα χειρίζονται τις πιο απαιτητικές υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Σε λίγες εβδομάδες μάλιστα , θα λειτουργήσουν και τα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα σε Αττική και Θεσσαλονίκη, με τους «ράμπο» της ΑΑΔΕ να έχουν στο στόχαστρο το λαθρεμπόριο καυσίμων και οι απάτες «καρουζέλ» και εξαφανισμένων εμπόρων.
Οι συγκεκριμένες απάτες πραγματοποιούνται βασικά, μέσω των εισαγωγών στην Ελλάδα, προϊόντων από τρίτη χώρα, με σκοπό την επανεξαγωγή τους σε άλλη χώρα της ΕΕ, που δεν έχει ΦΠΑ. Όμως, η επανεξαγωγή τους είναι εικονική και τα προϊόντα μένουν και διατίθενται στην εγχώρια αγορά, χωρίς να έχει καταβληθεί ο αναλογών ΦΠΑ.
Από την Πρωτοχρονιά τέθηκε σε λειτουργία η καθολική δήλωση των εσόδων-εξόδων μιας επιχείρησης στο myDATA, η έναρξη λειτουργίας του Ψηφιακού Πελατολογίου, η υλοποίηση της υποχρεωτικής εφαρμογής του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής και η καθολική επέκταση του Ηλεκτρονικού Τιμολογίου. Αυτά είναι τα τέσσερα νέα «υπερόπλα» με τα οποία η ΑΑΔΕ θα ριχθεί στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.