Τους έπιασε στον ύπνο: Η απόφαση του Μητσοτάκη για τις εκλογές που δεν περίμενε κανείς

kuriakos-mitsotakis
Τι θα κάνει;

Στην κυβέρνηση εξετάζουν την αλλαγή του εκλογικού νόμου μετά και τα απογοητευτικά αποτελέσματα στις ευρωεκλογές, τη στιγμή που δεν φαίνονται στον ορίζοντα σημάδια ανάκαμψης.

Οι δύο αλλαγές που μελετώνται είναι να εξασφαλίζεται η αυτοδυναμία με ένα ποσοστό κοντά στο 35% για το πρώτο κόμμα και η είσοδος ενός κόμματος στη Βουλή να ανέβει από το 3% στο 5%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν αποφασίσει να μην αλλάξει τον εκλογικό νόμο θα δείξει πως δεν έχει σκοπό να κυνηγήσει την αυτοδυναμία που αυτή τη στιγμή φαντάζει εκτός πραγματικότητας.

Αν δεν αλλάξει τον εκλογικό νόμο, πρέπει να διαμορφώσει μία στρατηγική κυβερνητικών αλλαγών για να βρει εταίρο: Το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αποκλειστεί, όποιος και αν εκλεγεί αρχηγός, συνεπώς θα πρέπει να επιλεγεί κόμμα από το χώρο της ακροδεξιάς.

Ήδη ο Άδωνις Γεωργιάδης προετοιμάζει το έδαφος προς αυτή την κατεύθυνση με το «επιχείρημα» πως κανένα κόμμα που είναι κοινοβουλευτικό δεν είναι ακροδεξιό!

Αν η ΝΔ αναδειχτεί πρώτο κόμμα στις εκλογές και βρίσκεται κοντά στην αυτοδυναμία είναι σαφές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιλέξει την εκ νέου προσφυγή στις κάλπες ώστε εκβιάζοντας πολιτικά να διεκδικήσει τις 151 έδρες για μια μονοκομματική κυβέρνηση.

Χωρίς βεβαίως να αποκλείεται το ενδεχόμενο να πάρει εάν χρειαστεί έναν-δυο βουλευτές από τα κόμματα στα δεξιά του για να μην προσφύγει στις κάλπες, έστω και αν αυτό θα παραπέμπει στην αποστασία, κάτι που η οικογένεια Μητσοτάκη θέλει να αφήσει πίσω της.

Η απόφαση Μητσοτάκη για τις εκλογές

Σύμφωνα με το dnews.gr, είτε αλλάξει είτε όχι τον εκλογικό νόμο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρει τις αποφάσεις του.

Προκειμένου ο εκλογικός νόμος να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές απαιτείται να ψηφιστεί από 200 βουλευτές, πλειοψηφία που σήμερα δεν υπάρχει και δεν μπορεί να διαμορφωθεί. Συνεπώς, αν αλλάξει ο εκλογικός νόμος, θα χρειαστεί να στηθούν διπλές κάλπες για την εφαρμογή του!

Το ενδεχόμενο διπλών εκλογών, δηλαδή, όταν έρθει η ώρα της κάλπης όχι απλώς δεν μπορεί να αποκλειστεί αλλά αυτή τη στιγμή μοιάζει το πιθανότερο σενάριο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

© 2024 instanews.gr | All Rights Reserved
Created by Netway
Exit mobile version