Το «τέρας» των 1,1 δισ. ευρώ: Η Ελλάδα οχυρώνει την άμυνά της και… τρομάζει 

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Μέγας κίνδυνος για την Ελλάδα...   

Τι θα αποκτήσει; 

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θωρακίζονται και η στρατιωτική αλλά και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας υλοποιούν σχέδιο που προετοιμάζει εξοπλιστικά την Ελλάδα για παν ενδεχόμενο.

Η χώρα αποκτά καινούργια οπλικά συστήματα με διακρατικές συμφωνίες, προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη τιμή. Υπό αυτό το πλαίσιο, ετοιμάζεται και η νέα συμφωνία για την απόκτηση στρατιωτικού εξοπλισμού που θα οχυρώσει τη χώρα.

Το «τέρας» του 1,1 δισ. ευρώ

H απόκτηση των 35 ελικοπτέρων Black Hawk για τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων για το ΓΕΣ και την ΔΕΠ έπειτα από την επαναξιολόγηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων που έγινε από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, σύμφωνα με το onalert.gr.

Το συνολικό κόστος για την απόκτηση των 35 UH-60 αγγίζει περίπου το 1,1 δισ. ευρώ και πλην των ελικοπτέρων περιλαμβάνει επιπλέον πέντε κινητήρες Τ-700/401D, σύστημα αυτοπροστασίας και ποσότητα ανταλλακτικών, ενώ τα τέσσερα ελικόπτερα που προορίζονται για την ΔΕΠ θα έχουν επιπλέον εξοπλισμό οκτώ συλλογές για ταχεία καταρρίχηση αλλά και τέσσερα πολυβόλα 7.62 mm ανά ελικόπτερο.

Με δεδομένο όμως ότι τα Black Hawk θα αντικαταστήσουν τα γερασμένα UH-1 Huey και θα κληθούν να αναλάβουν μια σειρά από αποστολές οι οποίες θα μεταφράζονται σε χιλιάδες ώρες πτήσης για τα επόμενα χρόνια, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας κρίνεται ότι είναι η σύναψη σύμβασης για Follow On Support σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας με δυνατότητα ανανέωσης. Κι αυτό καθώς πρόκειται για ελικόπτερα τα οποία θα σηκώσουν το βάρος για αρκετές δεκαετίες. Η συμφωνία πάντως για FOS συνεπάγεται και σημαντικό επιπλέον κόστος το οποίο θα έρθει να προστεθεί στο 1.1 δισ. το οποίο αφορά την απόκτηση των 35 ελικοπτέρων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η παράδοση και των 35 ελικοπτέρων Black Hawk θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2027 ενώ ήδη θα έχει αρχίσει η εκπαίδευση των πληρωμάτων στα καινούργια ελικόπτερα, με την αποπληρωμή τους να ολοκληρώνεται έως το 2031.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.