Φινλανδικό μοντέλο: Αυτές είναι οι 3 μεγάλες αλλαγές που έρχονται στη θητεία στον στρατό

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Μέγας κίνδυνος για την Ελλάδα...   

Σαρωτικές αλλαγές!

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να περάσουν σε μια νέα εποχή, την οποία ονομάζουμε “Ένοπλες Δυνάμεις του 2030″», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας και προανήγγειλε αλλαγές στην στρατιωτική θητεία.

Όπως είπε στην Καθημερινή, για το λόγο αυτό κατά τις πρόσφατες αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων επιλέχθηκε «μια προσέγγιση συνολικής αλλαγής των αρχηγών, δηλαδή πέραν του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε πως για τις αλλαγές στον στρατό θα ακολουθεί το φινλανδικό μοντέλο το οποίο θα προσαρμοστεί στις ελληνικές ανάγκες.

«Πάμε σε μια νέα πραγματικότητα στη θητεία. Θα την υλοποιήσουμε σταδιακά, αποσκοπώντας σε μια ευρύτατη κοινωνική και πολιτική συναίνεση» επεσήμανε.

Τι είναι το φινλανδικό μοντέλο;

Οι φινλανδικές αμυντικές δυνάμεις βασίζονται στην καθολική στράτευση των ανδρών. Όλοι οι άνδρες άνω των 18 ετών υποχρεούνται να υπηρετήσουν 165, 255 ή 347 ημέρες. Ετησίως εκπαιδεύονται περίπου 27.000 στρατεύσιμοι, όπως αναφέρει το ethnos.gr

Οι στρατεύσιμοι λαμβάνουν πρώτα βασική εκπαίδευση (8 εβδομάδες), μετά την οποία κατανέμονται σε διάφορες μονάδες για ειδική εκπαίδευση.

Οι οπλίτες που εκπαιδεύονται για καθήκοντα που δεν απαιτούν ειδικές δεξιότητες υπηρετούν για πεντέμισι μήνες.

Σε τεχνικά απαιτητικά καθήκοντα, ο χρόνος υπηρεσίας είναι οκτώμισι μήνες ή (σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αυτοί που επιλέγονται για εκπαίδευση υπαξιωματικών ή αξιωματικών) έντεκαμισι μήνες.

Στρατός στα 18

Στη Φινλανδία, όλοι οι άρρωνες υποχρεούνται να παρουσιαστούν στην εκδήλωση στράτευσης του δήμου κατοικίας τους το φθινόπωρο του έτους που συμπληρώνουν τα 18 τους χρόνια.

Πριν από την εκδήλωση επιστράτευσης, ο άνδρας πρέπει να επισκεφθεί έναν δημοτικό γιατρό για μια φυσική εξέταση. Η εκδήλωση επιστράτευσης πραγματοποιείται ταυτόχρονα για όλους τους άνδρες της ηλικιακής ομάδας του δήμου.

Η εκδήλωση επιστράτευσης αποτελείται από μια σειρά διαλέξεων, μετά την οποία ένας γιατρός που ορίζεται από τον δήμο εξετάζει κάθε άνδρα. Μετά την εξέταση, ο νέος συναντά αυτοπροσώπως την επιτροπή επιστράτευσης. Η επιτροπή επιστράτευσης αποτελείται από δύο αξιωματικούς από το στρατιωτικό περιφερειακό γραφείο και από έναν πολίτη που διορίζεται από τον δήμο. Ο νέος μπορεί να εκφράσει τις επιθυμίες του για τον τόπο υπηρεσίας, τον κλάδο υπηρεσίας και τον χρόνο κατάταξης.

Μετά από αυτό, το συμβούλιο αποφασίζει αν ο νέος είναι κατάλληλος για υπηρεσία. Εάν δεν είναι, απαλλάσσεται πλήρως ή προσωρινά. Σε όσους είναι κατάλληλοι για υπηρεσία δίνεται διαταγή κατάταξης που καθορίζει τον τόπο υπηρεσίας και τον χρόνο κατάταξης ή, εάν είναι απαραίτητο, επιστολή αναβολής της υπηρεσίας.

Ο νέος έχει επίσης τη δυνατότητα να επιλέξει την εθνική θητεία ενώπιον της στρατολογικής επιτροπής. Η απόφαση του συμβουλίου επιστράτευσης να δώσει εντολή κατάταξης ή να δώσει δήλωση ακαταλληλότητας για υπηρεσία μπορεί να προσβληθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Επιστράτευσης, το οποίο αποτελείται από πέντε νομικά καταρτισμένα μέλη και δύο μέλη που έχουν ελάχιστο βαθμό αντισυνταγματάρχη. Η απόφαση του κεντρικού συμβουλίου επιστράτευσης είναι οριστική.

Η βασική εκπαίδευση πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια των πρώτων οκτώ εβδομάδων. Στο τέλος της βασικής εκπαίδευσης, η πραγματική ειδικότητα εκπαίδευσης και, κατά συνέπεια, ο χρόνος υπηρεσίας, αποφασίζονται από τον διοικητή ταξιαρχίας μετά από εισήγηση του διοικητή λόχου.

Η στρατιωτική θητεία μπορεί να καθυστερήσει λόγω σπουδών, εργασίας ή άλλων προσωπικών λόγων μέχρι την ηλικία των 28 ετών. Εκτός από τη στέγαση, τη σίτιση, τον ρουχισμό και την υγειονομική περίθαλψη, οι στρατεύσιμοι λαμβάνουν αφορολόγητο επίδομα μεταξύ 5,10 και 11,90 ευρώ ημερησίως, ανάλογα με το χρόνο που έχουν υπηρετήσει.

Εκτός από το βασικό επίδομα, οι στρατεύσιμοι που υπηρετούν ως αλεξιπτωτιστές, δύτες ή πιλότοι λαμβάνουν επίδομα επικινδυνότητας 10-20 ευρώ ανά άλμα ή ημέρα κατάδυσης ή, για τους πιλότους, 182 ευρώ το μήνα.

Οι ικανοί και οι… γιωτάδες

Η επιτροπή επιστράτευσης χρησιμοποιεί ένα σύστημα έξι βαθμών (εκ των οποίων μόνο πέντε χρησιμοποιούνται ενεργά) για να καθορίσει την καταλληλότητα του στρατεύσιμου για υπηρεσία:

  1. Πλήρως υγιής, ικανός για κάθε υπηρεσία
  2. Μικρή ή σοβαρή αναπηρία
  3. Απαλλαγή από την υπηρεσία σε καιρό ειρήνης
  4. Απαλλαγή από την υπηρεσία σε καιρό πολέμου και ειρήνης, δεν χρησιμοποιείται πλέον
  5. Προσωρινή απαλλαγή από την υπηρεσία (π.χ. λόγω χειρουργικής επέμβασης)
  6. Απαλλαγή από την υπηρεσία σε καιρό ειρήνης, αποφασίζεται από την επιτροπή επιστράτευσης αντί για ιατρική διάγνωση (συνήθως λόγω εγκληματικού παρελθόντος του στρατεύσιμου ή άλλου σοβαρού κινδύνου για την ασφάλεια της υπηρεσίας).

Ποινική δίωξη για λιποτάκτες

Όσοι δεν προσέλθουν προσάγονται από την αστυνομία. Εάν δεν βρεθούν, τους δίνεται εντολή να παρουσιαστούν στο στρατιωτικό περιφερειακό γραφείο και, εάν είναι απαραίτητο, προσάγονται εκεί για εξέταση και στράτευση από την αστυνομία.

Επιπλέον, τους ασκείται ποινική δίωξη και τους επιβάλλεται πρόστιμο. Όσοι διαμένουν στο εξωτερικό μπορούν να παρουσιαστούν στην πλησιέστερη φινλανδική πρεσβεία για ιατρική εξέταση και σύνταξη.

60 ετών έφεδρος και υποχρεωτικές ασκήσεις με ημερομίσθιο

Μετά τη στρατιωτική τους θητεία, οι στρατεύσιμοι τίθενται σε εφεδρεία μέχρι την ηλικία των 50 ή 60 ετών, ανάλογα με τον στρατιωτικό τους βαθμό. Κατά τη διάρκεια του χρόνου παραμονής τους στην εφεδρεία, οι έφεδροι είναι υπόχρεοι ενεργοποίησης για πέντε τύπους υπηρεσίας:

  • υποχρεωτικές στρατιωτικές ασκήσεις ανανέωσης για μέγιστο χρονικό διάστημα 40, 75 ή 100 ημερών, ανάλογα με τον στρατιωτικό βαθμό του εφέδρου,
  • έκτακτη ενεργοποίηση κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης κλίμακας καταστροφής ή μιας μολυσματικής επιδημίας,
  • έκτακτη ενεργοποίηση εάν η στρατιωτική απειλή κατά της Φινλανδίας έχει αυξηθεί σοβαρά,
  • μερική κινητοποίηση
  • πλήρης κινητοποίηση

Οι άνδρες που δεν ανήκουν στην εφεδρεία μπορούν να ενεργοποιηθούν μόνο σε περίπτωση πλήρους κινητοποίησης, ενώ το τακτικό προσωπικό που έχει συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας του μόνο με ειδική κοινοβουλευτική απόφαση.

Εκτός από τις υποχρεωτικές ασκήσεις επανεκπαίδευσης, ο έφεδρος μπορεί να ενεργοποιηθεί για εθελοντικές ασκήσεις, αλλά η συμμετοχή σε αυτές είναι, όπως υποδηλώνει και το όνομα, εθελοντική.

Ωστόσο, όταν ο έφεδρος απαντήσει θετικά σε αίτημα εθελοντικής ενεργοποίησης, καθίσταται ενεργό μέλος του στρατού για τη διάρκεια της άσκησης, με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις όπως ένας υποχρεωτικά ενεργοποιημένος έφεδρος, αν και με ένα μόνο επίδομα που αντιστοιχεί μόνο στο χαμηλότερο επίδομα του στρατεύσιμου.

Οι έφεδροι που έχουν ενεργοποιηθεί υποχρεωτικά για οποιονδήποτε λόγο λαμβάνουν φορολογητέα αμοιβή 58,85-64,50 ευρώ ημερησίως, με βάση τον βαθμό τους και αφορολόγητο επίδομα που αντιστοιχεί στο χαμηλότερο επίδομα του στρατεύσιμου.

Ομοίως με την κατάταξη, ο ενεργοποιημένος έφεδρος καθίσταται στρατιωτικός τη στιγμή που διατάχθηκε να παρουσιαστεί στην υπηρεσία. Η ανυπακοή στη διαταγή ενεργοποίησης διώκεται ως απουσία χωρίς άδεια ή ως λιποταξία, ανάλογα με τη διάρκεια της απουσίας.

Πληρωμή λογαριασμών και ρεύματος από το κράτος

Το κράτος πληρώνει το ενοίκιο και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος του στρατεύσιμου. Εάν οι στρατεύσιμοι έχουν οικογένειες, δικαιούνται επίσης επιδόματα. Οι έφεδροι δικαιούνται παρόμοια στήριξη μόνο εάν το συνολικό εισόδημα της οικογένειας του εφέδρου από όλες τις πηγές είναι κάτω από ένα συγκεκριμένο, μάλλον χαμηλό, όριο.

Οι γυναίκες που υπηρετούν εθελοντικά τη στρατιωτική θητεία λαμβάνουν τα ίδια επιδόματα με τους άνδρες και ένα μικρό πρόσθετο όφελος, επειδή αναμένεται να παρέχουν οι ίδιες τα εσώρουχα και άλλα προσωπικά τους είδη.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.