Μην τα αγνοήσεις: Τα 3 συμπτώματα του στρεπτόκοκκου που χτυπούν καμπανάκι ότι νοσείς

Πρόβλεψη - σοκ για 3.000 κρούσματα και 550 διασωληνωμένους

Τα συμπτώματα που σημαίνουν συναγερμό

Συναγερμός έχει σημάνει μετά την περίπτωση 40χρονης που νοσεί βαριά με στρεπτόκοκκο.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται από την Τρίτη, η 40χρονη γυναίκα και μητέρα ενός παιδιού στη Λάρισα, η οποία διαγνώστηκε με στρεπτόκοκκο. Η κατάστασή της χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς υπέστη σηψαιμία.

Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας με τους γιατρούς της δομής να κρίνουν την κατάστασή της εξαιρετικά σοβαρή. Ειδικότερα, μεταφέρθηκε με έντονα συμπτώματα όπως δύσπνοια, γεγονός που οδήγησε στη μεταφορά της στο νοσοκομείο.

Οι γιατροί δίνουν μάχη για να τη κρατήσουν στη ζωή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και το μικρότερο παιδί της νοσεί κι αυτό με στρεπτόκοκκο.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος ή GAS (Group A Streptococcus) είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα.

Σε ένα μικρό ποσοστό (1-5%) ατόμων το βακτήριο εντοπίζεται στον φάρυγγα ή το δέρμα τους ή και σε άλλα σημεία, χωρίς να νοσούν, αποτελούν δηλαδή αυτά τα άτομα υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος;

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω:

  • Των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών
  • Της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες
  • Την επαφή με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών
  • Από υγιείς φορείς του βακτηρίου
  • Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Τα συμπτώματα

Όσον αφορά τα συμπτώματα, εκδηλώνονται τρία:

  1. Υψηλός πυρετός
  2. Πονόλαιμος
  3. Μυαλγία

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.