Οι ιδιοκτήτες κλείνουν την πόρτα στο Airbnb.
Στροφή στις μακροχρόνιες μισθώσεις κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια κατάφεραν να αυξήσουν κατά πολύ το εισόδημά τους χάρη στην ενοικίασή τους μέσω της πλατφόρμας του Airbnb.
H πανδημία του κορωνοϊού είχε σημαντικό αντίκτυπο στον τουρισμό και συνεπώς στην οικονομία της χώρας, με το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης να μένουν ξενοίκιαστα το καλοκαίρι, με τους ιδιοκτήτες να χάνουν από 35 έως… 350 ευρώ την ημέρα, ανάλογα με την περιοχή και την κατάσταση του σπιτιού που προσέφεραν.
Σα να λέμε ότι η χασούρα του τρίμηνου Ιούνιος – Ιούλιος – Αύγουστος ανέρχεται για ένα μικρό σπίτι (τύπου γκαρσονιέρα) στις 3.150 ευρώ. Φυσικά, το ποσό αυξάνεται για τις πιο ευρύχωρες ή καινούργιες κατοικίες.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε συγκεκριμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας αναμένεται να προχωρήσουν σε μεγάλες μειώσεις ενοικίων μακροχρόνιας μίσθωσης. Κι αυτό διότι τα τελευταία χρόνια, λόγω της τεράστιας ζήτησης, είχαν αυξήσει κατά πολύ το ποσό που ζητούσαν από τους ενοικιαστές, γεγονός που είχε εξοργίσει όσους αναζητούσαν σπίτι και έβλεπαν τους ιδιοκτήτες να ζητούν ακόμα και 450 ευρώ για μία γκαρσονιέρα 25 τ.μ – 30 τ.μ.
Σύμφωνα με το «Έθνος» οι πρώτες περιοχές στις οποίες αναμένεται να σημειωθούν μειώσεις στα ενοίκια είναι ο Άγιος Νικόλαος, η Άνω Κυψέλη, τα Άνω Πατήσια, το Πεδίον Άρεως, η Πλατεία Αμερικής, η Πλατεία Αττικής, το Γκύζη, η Γούβα, το Γουδή, η Κολοκυνθού, ο Κολωνός, η Κυψέλη, η Ν. Κυψέλη, τα Σεπόλια και πολλά τμήματα της Καλλιθέας και του Νέου Κόσμου που δεν συνορεύουν με το Κουκάκι.
Στις πιο ακριβές περιοχές, πάντως, οι ιδιοκτήτες δεν έχουν δείξει την τάση να μειώνουν όσα ζητούν, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα αναγκαστούν να το κάνουν στο άμεσο μέλλον έτσι όπως έχει η κατάσταση στην ελληνική οικονομία.