Η Σουηδία ήταν από τις χώρες που επικρίθηκε σκληρά για τους χειρισμούς της απέναντι στον κορωνοϊό. Το γεγονός ότι η σκανδιναβική χώρα δεν επέλεξε το οριζόντιο lockdown την έφερε στο επίκεντρο όλου του κόσμου που παρακολουθούσε την πορεία του ιού.
Οι κυβερνώντες επέλεξαν την «ανοσία της αγέλης», μία αμφιλεγόμενη μέθοδο προκειμένου να αποκτήσει ανοσία στον ιό ο πληθυσμός της. Ήταν κάτι που είχε επιλέξει στην αρχή και ο Μπόρις Τζόνσον προτού το κύμα του ιού τον αναγκάσουν να κλείσει σχεδόν τα πάντα.
Οι Σουηδοί όμως επέμεναν παρά το γεγονός ότι η χώρα μετρά πάνω από έξι χιλιάδες θανάτους πλέον από τον κορωνοϊό. Το ενδιαφέρον από εδώ και πέρα είναι τι ποσοστό του πληθυσμού της χώρα απέκτησε τελικά ανοσία στον κορωνοϊό και η χώρα θα αντιμετωπίσει διαφορετικά ένα δεύτερο κύμα.
Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος Άντερς Τέγκνελ σε πρόσφατες δηλώσεις του υποστήριξε ότι η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών σημαίνει ότι πιθανώς η ανοσία της αγέλης έχει επιτευχθεί.
Υποστήριξε μάλιστα ότι μιλάμε για ένα ποσοστό της τάξης του 20%-30% και ίσως μεγαλύτερο σε κάποιες περιοχές.
Ωστόσο μελέτες που καταγράφουν τα επίπεδα αντισωμάτων δε συμφωνούν μαζί του. Μία έρευνα που έγινε τον Ιούνιο έδειξε ότι μόλις το 6,1% του πληθυσμού έχει αναπτύξει αντισώματα. Τον ίδιο μήνα τα στοιχεία των υγειονομικών αρχών δείχνουν ότι μόλις το 10% των κατοίκων της Στοκχόλμης έχει αναπτύξει ανοσία από το 40% που περίμενε ο Τένγκελ μέχρι τα τέλη Μαΐου.
Ο ίδιος εξηγεί ότι ο λόγος που δεν συνάδουν οι μελέτες με τις εκτιμήσεις του είναι ότι είναι δύσκολο να ληφθεί καλό δείγμα.
Σημειώνει μάλιστα ότι το επίπεδο ανοσίας διαφέρει πάρα πολύ μεταξύ των διαφόρων ηλικιακών ομάδων και μεταξύ των διαφόρων περιοχών της Στοκχόλμης.