Κόκκινη κάρτα στην κυβέρνηση για το φορολογικό

Η αξιολόγηση των υπουργών και οι μετεξεταστέοι

Το αγκάθι της αύξηση του ορίου των ηλεκτρονικών δαπανών στο 30%

Το νέο φορολογικό είναι αναμφίβολα ένα από τα βασικά χαρτιά της κυβέρνησης για να πιάσει τους στόχους της εφετινής χρονιάς.

Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι ειδικά το μέτρο της αύξησης του ορίου των ηλεκτρονικών δαπανών στο 30% θα αποφέρει στον κρατικό κορβανά έσοδα της τάξης των 600 εκατομμυρίων το χρόνο.

Μόνο που τα πράγματα φαίνεται ότι δεν είναι τόσο εύκολα όσο τα φαντάζονταν οι επιτελείς της κυβέρνησης, καθώς η συγκεκριμένη διάταξη είναι στα όρια της συνταγματικότητας.

Ο Βηματοδότης είχε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τη γνωμάτευση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής

Πλήθος «κόκκινων» καρτών έβγαλε η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής στο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, κακοκαρδίζοντας το οικονομικό επιτελείο. Συγκεκριμένα, σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής διαπιστώνει πως πολλές εκ των διατάξεων είναι αντισυνταγματικές ή φλερτάρουν με την αντισυνταγματικότητα. Και εξηγούμαι…

***

Από «40 κύματα» πέρασε ειδικά το άρθρο που προβλέπει την αύξηση του ορίου των ηλεκτρονικών δαπανών στο 30% του πραγματικού εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτή εργασία. Αρκεί να σας αναφέρω τις απλές επισημάνσεις των έγκριτων επιστημόνων της Βουλής. Αρχικά αναφέρουν πως το φοροπέναλτι του 22% για όσους δεν πιάνουν το όριο του 30% δεν φαίνεται να επιβάλλεται επί του εισοδήματος ή της δαπάνης ή της περιουσίας, αλλά επί της μη διενέργειας δαπάνης, η οποία δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο φορολόγησης.

***

«Η επιβαλλόμενη επιβάρυνση δεν παρίσταται συνταγματικώς ανεκτή ούτε υπό την εκδοχή ότι δεν συνιστά φόρο, αλλά κύρωση, εξεταζόμενη, ως εκ τούτου, και υπό το πρίσμα της αρχής της αναλογικότητας, δεδομένου ότι από την αιτιολογική έκθεση δεν προκύπτει ο λόγος της αποδοκιμασίας του νομοθέτη προς φορολογουμένους οι οποίοι επιλέγουν να δαπανούν ετησίως λιγότερο από το 30% του εισοδήματός τους, αλλά ούτε και το δημόσιο συμφέρον που υπηρετείται από την έμμεση επιβολή υποχρέωσης στους φορολογουμένους να δαπανούν τουλάχιστον 30% του εισοδήματός τους (και μέχρι 20.000 ευρώ) κατ’ έτος» αναφέρει σχετικά η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής.

***

Ακόμη, οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν πως στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου δεν αιτιολογείται επαρκώς πώς, επί συναλλαγών για τις οποίες έχουν εκδοθεί τα οικεία φορολογικά παραστατικά, η εξόφλησή τους με χρήση ηλεκτρονικών μέσων εξυπηρετεί καλύτερα τη μείωση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, σε σχέση με την εξόφληση με χρήση μετρητών. «Η προτεινόμενη ρύθμιση δεν φαίνεται να βρίσκεται σε αρμονία ούτε προς τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας, δεδομένου ότι ο σκοπός πάταξης της φοροδιαφυγής επί συναλλαγών μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων επιτυγχάνεται εφόσον εκδοθεί το οικείο φορολογικό παραστατικό, ανεξαρτήτως του τρόπου εξόφλησής του» σημειώνεται σε αυστηρό ύφος.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.