
Όσπρια από... χρυσό
Τα όσπρια, που για δεκαετίες θεωρούνταν το πιο οικονομικό και υγιεινό καταφύγιο των ελληνικών νοικοκυριών, πλέον δεν είναι φθηνή λύση. Αντίθετα, έχουν μετατραπεί σε «πολυτελές προϊόν», με τις τιμές τους να ξεπερνούν ακόμη και εκείνες του κρέατος.
Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, η διαφορά από το χωράφι μέχρι το ράφι αγγίζει το 190%, αφήνοντας στους μεσάζοντες τεράστια περιθώρια κέρδους, ενώ οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Οι γίγαντες και τα φασόλια ελέφαντες της Φλώρινας, που πληρώνονται από τον παραγωγό με περίπου 5-5,50 ευρώ το κιλό, φτάνουν να πωλούνται στα τοπικά καταστήματα προς 7,70 ευρώ, δηλαδή ήδη 54% πιο ακριβά.
Όταν, όμως, καταλήξουν στα ράφια μεγάλων σούπερ μάρκετ, η τιμή εκτοξεύεται στα 14,5 ευρώ το κιλό, δηλαδή σχεδόν διπλάσια και πλέον από την αρχική.
Ακόμα και οι λαϊκές αγορές, που παραδοσιακά προσφέρουν μια πιο προσιτή επιλογή, δεν ξέφυγαν από την ακρίβεια: οι γίγαντες που το 2024 κόστιζαν 8 ευρώ/κιλό, σήμερα πωλούνται προς 10 ευρώ/κιλό.
Την ίδια στιγμή, οι εισαγόμενες ποικιλίες πωλούνται στα σούπερ μάρκετ σε τιμές γύρω στα 8,2 ευρώ/κιλό, που αν και χαμηλότερες, δεν παύουν να είναι ακριβές για ένα τρόφιμο που κάποτε ήταν η «ασφαλής» επιλογή για το οικογενειακό τραπέζι.
Η εκτόξευση αυτή δεν ωφελεί τους παραγωγούς, οι οποίοι παραμένουν με περιορισμένα κέρδη, αλλά τσακίζει τα νοικοκυριά που βλέπουν το κόστος ζωής να εκτοξεύεται. Το «φτωχικό φαγητό» μετατρέπεται σταδιακά σε πολυτέλεια και μάλιστα με τιμές που πλέον συναγωνίζονται το μοσχάρι.